Ha a várnak jól megy, mindenkinek jól megy – márpedig a várnak jól megy…

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2017-ben még a top50-be sem fért be az ország legkeresettebb turisztikai intézményeinek listáján a siklósi vár; 2018-ban úgy 50 helyet ugorva a 6. helyre került, az idei első negyedévben pedig a 3. helyen szerepel. A 2016-ban jegyzett 70 ezres látogatószámot tavaly sikerült több mint 20 ezerrel megnövelni – ez csak néhány beszédes és jellegénél fogva tényszerű számadat Siklós ékkövének mutatóiból, melyeket Szentgyörgyváry Péter várkapitány osztott meg velünk.

„A siklósi vár régi fénye 2017-re kicsit kikopott az országos köztudatból, de mára mondhatjuk, hogy sikerült visszahozni, annyira szerethető és legendák övezte történelmi emlék. Ami Egernek Dobó István, az Siklósnak a Tenkes kapitánya” – mondja Szentgyörgyváry Péter, tüke siklósi család sarja, aki 2017 tavaszán vette át a várkapitányi feladatokat. Büszke a munkatársaira, azt mondja, maroknyi, de nagyon jó csapat verbuválódott össze, akikkel „fantasztikusat nyargaltak” az elmúlt hónapokban.

Az elmúlt több mint két év során jelentősen bővítették a vár adottságaihoz és a rendezvényekhez köthető attrakciók számát, ami megmutatkozott a látogatók számának jelentős emelkedésében – lásd a fent elsorolt adatokat.

A történelmi objektum gazdaságilag jól prosperál, teljesen önfenntartó, és noha már a városi nagyrendezvények szervezése is odakerült, mégsem lépték túl a büdzsé kereteit, nem fordultak az önkormányzathoz pluszpénzért a rendezvényekre. A vár és az ott dolgozó csapat üzemelteti a városi művelődési házat, illetve 2018-ban a várkert kezelését is feladatul kapták.

Fotó: pixabay/BeJan

A tavalyi évet 31 milliós plusszal zárták – üröm volt az örömben, hogy a „holt” téli, tavaszi hónapokban a működtetést nem lehet leállítani – a fűtés, az egyéb rezsi és a munkabérek felemésztik a pluszt.

A várnak jelenleg nagyjából 60 százaléka áll nyitva a látogatók előtt, a lezárt rész üzembe helyezése, látogathatóvá tétele további, jelentős összeget igényelne. Fejtörést okoz a gyilokjáró is, amelyet 2011-ben újítottak föl, de máris cserélni kellene. Tölgyfából készült, amely tudvalevőleg rosszul viseli a napsugárzást – márpedig az éri bőven, folyamatos javításra szorul, 2016 óta balesetveszélyes. Öt évet bírt ki… A vár saját költségvetéséből elvégeznek bizonyos felújításokat, renoválásokat (ilyen formán újult meg a beázott kápolna is), de a gyilokjáró problémájának rendezése akár 20 millió forintba is kerülhet, ami nyilvánvalóan túl sok ahhoz, hogy a vár maga viselje a terheket. Szentgyörgyváry Péter elmondta: az ügyben már felvette a kapcsolatot a műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkárral, nagyon bíznak benne, hogy valamilyen formában segítséget kapnak.

Ugyanakkor szavaiból se panasz, se elégedetlenség nem hallatszik ki. Úgy gondolja, ha a várnak jól megy – márpedig ez jelenleg így van –, akkor jól megy a város vendéglátóhelyeinek és más látványosságainak is, és ez jó dolog. Tettenérhető az a jelenség is – emeli ki –, hogy a siklósi Várfesztivál megtölti a harkányi szállodákat; a harkányi Fürdőfesztivál megdobja a siklósi vár látogatóinak számát, és – például – a nagyharsányi Ördögkatlan fesztivál forgalmat produkál a fürdővárosban és Siklóson egyaránt.

A várkapitány bizakodással várja a nyári programokat, így a közelgő Várudvari estéket, amely idén július 9-től 12-ig tart, és amelynek programjai között szerepel egyebek mellett az Oscar és A miniszter félrelép című színházi előadás, stand up- és zenei műsor is.

Augusztus 8-án pedig kezdetét veszi a hagyományos várfesztivál, amelyen számos újítás várható, ráadásul három helyett már négynapos lesz. Szentgyörgyváry Péter sokat dolgozik azon, hogy a helyiek újra magukénak érezzék a várat, ami úgy néz, ki lassan sikerül, hiszen a rendezvényeken egyre több siklósi arcot látni ismét. És a legközelebbi program: a június 29-ei Tenkes hadjárat részeként – amelyen természetesen a vár hagyományőrzői is részt vesznek – megnyílik, majd hosszú ideig látogatható lesz a vár Huszárkiállítása.

Mészáros Erika

Címfotó: Pixabay/Ambrus Anna