Kezdőlap Kultúra Idén is vár a...

Idén is vár a Siklósi Vár: még őskorszak kiállítás is lesz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A várossá alapításának 45. évfordulóját ünneplő Siklós a Városnapok hagyományának megteremtésével rendez nagyszabású, három napos fesztivált. A település életében új fejezetet nyitó esemény mellett továbbra is értékes programokkal készül a Siklósi Vár.

A már hagyományossá vált tematikus események tárházát azonban több új is gazdagítja majd. Ahogy a Téma Baranya megkeresésére Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta: kiemelten fontosnak tartom, hogy minden évben újuljon meg annyira a vár, hogy az a helyiek és a már több ízben itt járt vendégek számára is vonzó legyen. Hozzátette: az állami tulajdonban lévő ingatlan ugyan a magyaroké, de a siklósiak mindig is jobban magukénak érezték,és ez így van jól.

Az újítás jegyében nyitja meg kapuit március 14-én a Batthyány Kázmér emlékére épülő kiállítás. A siklósi vár kápolnájában eltemetett egykori vártulajdonosnak hatalmas szerepe volt a magyar szabadságharcban. Tiszteletére hoztuk létre a tárlatot a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával – hangsúlyozta a vár vezetője.

A sort a Borút támogatásával készülő új, interaktív borturisztikai kiállítás folytatja áprilisban. Illatok, fények és hangok segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók a Villányi borvidék történetével és boraival. Továbbá a kiállításon kap végső helyet a jelenleg a várkápolnában található bororgona is.

Megújult környezettel és különböző programokkal várja vendégeit idén a Várkávézó is. Az év folyamán több tematikus rendezvénynek is otthont ad majd a csodálatos panorámaterasszal rendelkező vendéglátó egység. Nem marad ki a megújulás alól a 2017-ben átadott és hatalmas sikert aratott Játékország sem. A bővülő játékparkkal további lehetőségeket kínálnak majd az ideérkező családok és gyerekcsoportok számára.

A népszerű Siklós Art és Siklósi Szalon után idén nyáron érkezik a pandémia miatt 2021-ben elmaradt őskorszak kiállítás mamuttal és kardfogú tigrissel.

Az új programok mellett természetesen nem maradnak el a már megszokott, nagy népszerűségnek örvendő rendezvények sem. Idén is március 14-15-én állhatunk be katonának az Állj be te is huszárnak! eseményen. Első nap a megszokott toborzóval, fegyvermustrával és talpalávalóval várják az érdeklődőket.  Második nap pedig a harkányi Harka Néptáncegyüttes saját feldolgozásában mutatja be Az ördögszántotta hegy legendáját.

A város egyik legnagyobb eseményének számító Várfesztivált augusztus 12-14 között tartják. Továbbá az igények figyelembevételével szervezik meg a Várudvari estéket, így az eddig megszokott előadások mellett például stand-up fellépőkkel is találkozhatnak majd az érdeklődők. A vár vezetője hozzátette: 2021-ben pályázat segítségével nyertek a legújabb követelményeknek megfelelő színpadot, így az előadásokat már ezen rendezik. A megszokott rendezvények soraiból nem hiányoznak majd a koncertek sem, melyek fellépőivel jelenleg is folynak az egyeztetések.

A programokkal kapcsolatban jegyezte meg Szentgyörgyváry Péter, hogy a koronavírus-járvány ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a vár, ami – a belföldi turizmus emelkedése mellett – az intézmény és csapatának elmúlt évben folytatott sikeres marketingjének is köszönhető.  A további eredmények érdekében idén több várba ellátogat a Siklósi Vár, ahol különböző, interaktív előadásokkal mutatják be történetét és próbálják vonzóvá tenni a turisták számára. Március 12-én például Egerben, 13-án pedig Szigetváron mutatkozik be.

Szintén a történelmi épület sikerességét segítette a város elmúlt két évben tapasztalt előremozdulása. Zászlóshajóként ugyan eddig a vár segítette a település előremozdulását, de egy sikeres város mellett ez a folyamat még gyorsabb. A kapott támogatásokkal most eljött az idő arra is, hogy az önkormányzattal összefogva még több lehetőséget meglépjünk a jövőben – zárta sorait Szentgyörgyváry Péter.

Az idei programokról és fellépőkről folyamatosan tájékozódhatnak a Siklósi Vár honlapján.

Kép forrása: Siklosivar.hu