Kezdőlap Kultúra Nemzetközi ma...

Nemzetközi makettversenyen díjazták a vár munkatársát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Régert András történész neve egybeforrt a Siklósi Várral. Minden rendezvénynél segít, ahogyan a kiállítások és sok minden más is hozzá tartozik. Mindig mozgásban van és tudása legjavát adja. A történész szabadidejében sem pihen, maketteket épít, nemrég pedig részt vett a Wolfpack nemzetközi versenyen, ahol szép helyezést ért el.

Hány országból érkeztek résztvevők a versenyre?

Öt országból érkeztek makettezők a zalaegerszegi Wolfpack 2023 nemzetközi makett versenyre és kiállításra. Összesen 124 makettező 370 makettje került a verseny asztalokra, de voltak versenyen kívüli kiállított munkák is, úgyhogy több mint 400 művet nézhettek meg az érdeklődők. A maketteket 30 kategóriában bírálták el téma és méretarány szerint. Több témánál volt mester vagy hobbi kategória, és volt gyermek és ifjúsági kategória is.

Milyen diorámával indultál?

Egy 1914-es jelenetet bemutató diorámával indultam, amin a K.u.K. gyalogosai egy szétlőtt orosz lövészárkot rohamoznak meg. Ezen csak figurák szerepeltek, így én a 24. dioráma egyéb kategóriába fértem bele. Ez a diorámám kapott végül elismerést. Elvittem egy másik munkámat is, amin egy II. világháborús német tábori konyha látható, de a szakácsok sajnos nem értek el helyezést. Nagyon színvonalas munkák voltak a versenyen így a negyedik hely a kategóriámban nagyon megtisztelő, és számomra igazi meglepetés volt.

Miért éppen ezt választottad?

Egyrészt mindkét dioráma kész volt. Másrészt az első világháborús gyalogság egy ritkább téma. A tábori konyhás dioráma pedig feleségem egyik kedvence, úgyhogy Reni ragaszkodott hozzá, hogy azt is vigyem el.

Mennyi időbe telt elkészíteni?

Ezt nehéz megmondani. A 8 figurát (4 K.u.K-s katona és 4 orosz katona) kb. két hétig festettem, és 2021 márciusában fejeztem be. Majd nekiálltam a diorámának, elkészítettem a lövészárkot, a talajt, a szögesdrótot és így tovább végül 2021 júniusában lett kész.

Mennyit kellett a témának utánaolvasni?

Mivel az első és második világháborúról aránylag sokat olvasok, nehezen tudom megmondani, de a dioráma esetében is utánaolvastam részletesen mindkét fél egyenruháinak, több fotót, rajzot megnéztem az 1914-es keleti fronton harcoló katonákról, lövészárkokról. Szerettem volna megjeleníteni a császári és királyi pécsi 52. gyalogezred katonáit a diorámán, dédnagyapám is ebben az ezredben harcolt 1918-ban, és szerettem volna, ha a magyar katonáknak helyi kötődése is van, de az 52. ezred 1914-ben nem a keleti, hanem a déli hadszíntéren harcolt, így más ezredet kellett keresnem.

Ez volt az első megmérettetésed? Jövőre is indulsz majd?

Még 2008-ban elmentem Budapestre a Bolyai Makettépítő Kupára, akkor két bronzérmet hoztam el hobbi kategóriában. Azóta nem voltam versenyen, csak nézőként. Idén Pintér Andris barátommal beszélgettünk arról, hogy el kellene mennünk Zalaegerszegre. Pont jó volt mindkettőnknek az időpont, és úgy döntöttünk, hogy ha már elmegyünk a versenyre, akkor viszünk is valamit, és majd meglátjuk, mi lesz. Ő egy nagyon szép, különleges festésű horvát felségjelű Mig-21-essel indult egy nagyon kemény repülős mezőnyben. Jól éreztük magunkat a versenyen, családias hangulat uralkodott, és csodás munkákat láttunk, úgyhogy valószínűleg jövőre is megyünk, és ha megyünk, akkor viszünk is valamit.