Kezdőlap Kultúra Még 16 ingyen...

Még 16 ingyenes koncert jön Siklóson!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két évvel ezelőtt indította útjára az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Tér-Zene Programot. Az értékteremtés és -megőrzés egyik kiváló vonulatának tekinthető eseménysorozatnak Siklós is részese lehetett. Október 15-én a program népszerűsítését szolgáló promóciós terméket mutatták be.

Riegl Gábor, a város polgármestere szerint a program egyik hatalmas hozadéka, hogy újra közelebb tudták hozni az emberekhez a város azon részeit és felületeit, melyek a pandémia miatt meghozott korlátozások következtében kiestek a mindennapjaikból.

Hozzátette: az sem nem volt kérdéses, hogy elsősorban a helyi egyesületeket, előadókat és zenekarokat szerette volna előnyben részesíteni a városvezetés. A program segítségével a siklósiak szabadtéren tudták élvezni az előadásokat és a koncerteket. A támogatás közel 30 koncert megszervezésére ad lehetőséget, melyek 2022 nyaráig biztosítanak kulturális kikapcsolódást a lakosságnak. Jelenleg a felénél tartanak, hiszen eddig 14 alkalommal tartottak koncerteket. Az idei év végén pedig az adventi időszakban igyekszenek majd kihasználni a program nyújtotta lehetőségeket.

A város polgármestere külön köszönetét fejezte ki az EMMI felé, hogy a COVID időszak alatt a munkahelyek megtartásában is hatalmas szerepet vállalt. A járványügyi intézkedések miatt zárt ajtók mögött működő Siklósi Vár alkalmazottait ugyanis 15 millió forinttal támogatta egy bértámogatásra beadott pályázaton keresztül. A városvezető meglátása szerint ezzel is a helyi kultúra megmaradásáért tett erőfeszítéseket.

Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a programot 2019. októberében azzal a céllal indította útjára a minisztérium, hogy a települések közterein is felcsendülhessenek a zeneművészet évszázados remekei. S bár a járvány időszaka alatt korlátozott lehetőségek voltak erre, mégis sikerült egy kis nyugalmat csempészni az emberek mindennapjaiba. Az idei évben az EMMI 900 millió forinttal támogatja a programban résztvevő városokat.

Azt is megjegyezte, hogy gyakran hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kultúra konkrét helyszínekhez, a színpadhoz vagy a koncertteremhez kötődik. Pedig valójában ott van a mindennapjainkban. A hagyományos tereken kívül is elkísér bennünket. Kiemelte: Siklós különösen jó példája mindennek, hiszen itt található az ország legépebb formában megmaradt történelmi épülete, a Siklósi Vár. A sokszínűség a város többi építészeti emlékeiben is megmutatkozik, utalva a török dzsámira, a református és szerb-ortodox templomra, valamint a ferencesek kolostorára és kegytemplomára.

-A kultúra tehát körülöttünk van. Átszövi és alakítja életünket, ezért kötelességünk új helyszíneket is a művészet szolgálatába állítani – mondta.

A program kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a zene a zárt terekből kilépve még több ember közös élményévé váljon. Most a kultúra jön közénk, és az utca kövén haladva költözik be a hétköznapjainkba – jegyezte meg a helyettes államtitkár.