Kezdőlap Kultúra Családi progr...

Családi programmal várják a halloweent az ormánsági településen

Kézműves foglalkozásra várják a családokat az Eperfa Tájházban Szaporcán, október 29. szombat délután.

Tökfaragásra és közös szalonnasütésre várnak kicsiket és nagyokat az ormánsági Szaporcán található Eperfa Tájházba. A családias hangulatban zajló programot idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg, amelyre – az előző évekhez hasonlóan – csak a tökfaragáshoz szükséges eszközöket kell magukkal vinniük a résztvevőknek. Az alapanyagokat és a hűvös idő megkívánta meleg italokat természetesen most is a tájházat működtető Hétöles Alapítvány biztosítja.

Forrás:facebook/Eperfa Tájház

„Az elsődleges szempont számunkra, hogy kikapcsolódást nyújtsunk a családok számára. Arra fektetjük a hangsúlyt, hogy szülők és gyerekek együtt vegyenek részt a programon” – jegyezte meg Bakó Zoltán a Hétöles Egyesület vezetője.

A fennállásának 10. születésnapját ünneplő tájház izgalmas évet tudhat maga mögött. A Magyar Falu Programban nyert hétmilliós támogatással az eddig önkormányzati tulajdonban lévő épület a működtetésére 2014-ban alakult Hétöles Egyesülethez került. A legnagyobb attrakciót jelentő Bőköz Fesztivál mellett pedig tovább szépült és bővült a népi építészetet és foglalkozásokat bemutató udvar: a helyi gasztronómia népszerűsítésére kemence és nyári konyha épült; elkészült a fesztivál idején számos előadásnak otthont adó pajtaszínház, valamint elindult az ormánsági népi építészetet szemléltető talpas házak kivitelezése.

Az egyesület tervei szerint tíz, a 18-19. század fordulójára jellemző ormánsági talpas házat építenek fel a jövőben, udvarral és gazdasági épületekkel együtt. Az alapanyagok beszerzése jelenleg is zajlik. A helyi és a szomszédos települések közösségének összehúzására pedig az építkezés – az egyesület más akciójához hasonlóan – kalákában történik. A kezdeményezésben így például részt vesz a kémesi Ormánsági Egyesület valamint a Cúnban működő Ormánsági Fiatalokért Egyesület is.

Forrás:facebook/Eperfa Tájház

„Olyan lábnyomot szeretnénk letenni a gyermekeink számára, amellyel tovább vihetik az ormánsági hagyományokat” – emelte ki Bakó Zoltán. A korhű és megfelelő kivitelezésben Burján István, a Janus Pannonius Múzeum etnográfus főmuzeológus munkatársa nyújt szakmai segítséget. Az elkészült porták a tájegységre jellemző népi építészet bemutatása mellett népi mesterségeket és az építkezésben résztvevő településeket mutatja majd be az ide érkező érdeklődők számára.

Címlapkép forrása: facebook/Eperfa Tájház