Kezdőlap Gasztro Leányvásár és...

Leányvásár és kötött tészta leves vár minket a hétvégén

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ormánsági kultúrával és gasztronómiával ismerkedhetnek az érdeklődők a Szaporcai Cifraházban április 22-én szombaton, a Tájházak Napja alkalmából.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is Szent György napjához kapcsolódóan szervezi meg a Tájházak Napja című eseménysorozatát. Tájházaink országszerte színes és az egykori népszokásokat bemutató programokkal nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt a néphagyomány e jeles napjához legközelebb eső hétvégén. Az országos programhoz csatlakozva a Vidéken Jó! Alapítvány szervezésében ismerkedhetnek a látogatók az Ormánság népszokásaival és gasztronómiájával a Szaporcai Cifraházban április 22-én.

Délelőtt 10 órakor a Pelikán Néptáncegyüttes gyerektáncháza nyitja az eseményt. Ezt követően pedig, fotókiállítással egybekötve Kurucz Réka néprajzkutató tart előadást az Ormánság egykori leghíresebb leányvásáráról, a siklósbodonyi búcsúról.

13 órától az ormánsági ízek világába kalauzolnak a szervezők, majd ezután a térség népzenei és énekes hagyományát eleveníti meg a Misina Zenekar koncertje. Baksay Sándor a tájegységet és egykori társadalmát ábrázoló Patak banya című művéről Dr. Kis-Halas Judit néprajzkutató tart elemzést 17 órától. A szinte egész napos eseményt pedig az 1939-ben készült, az Ormánság hanyatlását megindító egykézést bemutató Földindulás című film zárja 18 órától. A részletes információkról az alapítvány közösségi oldalán olvashatnak.

A Vidéken Jó! Alapítvány még tavaly nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap támogatását. Ennek köszönhetően a civil szervezet rendszeres kulturális programokkal várja majd az érdeklődőket 2023-ban egészen tavasztól őszig. Az alapítvány központi helyszínét jelentő Szaporcai Cifraház jazz, világ-, népzenei és családi koncerteknek, fotó vagy hagyományőrző kiállításoknak valamint színi-, vagy báb előadásoknak ad majd otthont. Ezek mellett kézműves és gasztronómiai programokkal, illetve az Ormánsággal és annak kulturális és épített örökségével kapcsolatos előadásokkal, beszélgetésekkel várják majd az érdeklődőket.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Vidéken Jó! Alapítvány