Kezdőlap Ormánság Alakul az orm...

Alakul az ormánsági álom!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

 

 

 

 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szaporcán található Eperfa Tájház. Az Ormánság népi építészetét és hagyományát ápoló, illetve bemutató helyszín Eperfa Tájház és Örökség Udvar néven működik majd a jövőben.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a tájházat tulajdonló Hétöles Egyesület még tavaly álmodott egy nagyot, és talpas házak építésébe fogtak. Az utcajelleggel és portákkal rendelkező ingatlanok lényegében egy apró falu látványát nyújtják a jövőben. Az épületekben és udvaraikon pedig különböző mesterségeket láthatnak majd az érdeklődők.

„A tájházra és a talpasház-együttesre, mint komplexumra a tájház kifejezés már nem állja meg a helyét. Végül, a jogszabályok figyelembe vételével döntöttünk az Eperfa Tájház és Örökség Udvar cím mellett ”– mondta el kérdésünkre Bakó Zoltán, a tájházat létrehozó és gondozó Hétöles Egyesület vezetője. Bakó Zoltán azt is kiemelte, hogy az épületeket hagyományos alapanyagokból és technikákkal építik – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – közösségi összefogással.

Az Ormánság népi építészeti stílusjegyeit magukon viselő házak kivitelezési folyamatait Rácz Mihály vezeti. A munkálatokban Burján István, a Janus Pannonius Múzeum néprajzi osztályának vezetője nyújt szakmai segítséget, aki a kezdetektől fogva kíséri az új talpas házakkal kapcsolatos feladatokat. Mellette Gunszt Andrea mesterpedagógus több, tánc- és néphagyománnyal foglalkozó könyv szerzője és társszerzője ad támogatást a minőségi és interaktív programok összeállításában.

Az új projekt látványterve az elmúlt napokban került fel a tájház közösségi oldalára. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg az egyesület vezetője, hogy az összesen tíz házat felölelő komplexumból nemsokára elkészül az első. Jelenleg 70%-os kivitelezésnél tartanak. „A második ház építésének az idén szintén megrendezésre kerülő Bőköz Fesztivál adja majd az apropóját: az esemény résztvevőivel együtt, interaktív foglalkozásban építjük fel a következő talpas portát. Az első házban pedig Lengyel György, kolompkészítő mutatja majd be mesterségét a fesztiválozóknak” – mondta el a folyamatokkal kapcsolatban Bakó Zoltán.