Kezdőlap Közélet Évtizedek óta...

Évtizedek óta nem történt ilyen Siklóson!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb fontos állomáshoz ért Siklós, hiszen egy nagy fejlesztés, projekt zárult le pénteken. Riegl Gábor polgármester szerint azért is jelentős ez a beruházás, mert a meglévő szociális bérlakások harminc százalékát újíthatták így fel. De nemcsak ez történt, hiszen a „Siklós – Váralja szegregátum rehabilitációja” projektnek köszönhetően a környezet is megszépült és gazdagodott.

Az Európai Uniós és kormányzati forrásokból megvalósult több mint 756 millió forint összköltségű fejlesztés célja, egyrészt a hátrányos helyzetben élők integrációjának elősegítése, életkörülményeik javítása volt, másrészt a projekt számára kiemelten fontos volt, hogy közösségi helyeket is létrehozzanak. Kialakítottak egy pihenőteret, gyalogos sétányt és túraútvonalat, játszóteret, átadásra került egy kemence, színpad. Létrehoztak egy alkotóházat, polgárőrházat és szolgálati lakást. Közlekedési és közbiztonsági fejlesztések is megvalósultak, a bel- és csapadékvíz-elvezető rendszerek lefektetését is sikerült megoldani.

Az alkotóház lehetőséget nyújt a gyermekek művészeti oktatására, szakkörök tartására, kiállítások szervezésére. A projekt célja az itt élők közösségépítése, közösségi és kulturális programok szervezése. A kiállító terem alkalmas a soft programok szociális és közösségi célú tevékenységeinek lebonyolítására. Az épületben maximum 20 fő tud tartózkodni, az udvaron ötven.

A projektzáró rendezvényen Riegl Gábor polgármester olyan szavakkal kezdte a beszédét, melyeket évekkel ezelőtt gyakran mondogattak a környéken élők: „Mintha a Váralja utca nem is ennek a városnak a része lenne. A legszörnyűbb ebben az egészben az, hogy igazuk volt.”- tette hozzá. Tönkrement utak, omladozó épületek, szeméthegyek jellemezték a területet.

– Egy rendkívül negatív kép élt bennem hosszú évtizedeken át. Ezzel szerintem sok siklósi és idelátogató így volt, ezért óriási mérföldkő ez a mai nap, mert ez a kép végérvényesen megváltozott ennek a fejlesztésnek köszönhetően – mondta.

Ezek után arról beszélt, hogy mennyi nehézségbe ütköztek, többek között forráshiány miatt. 2020 volt az a fordulópont, mikor újragondolták a fejlesztést, terveket készítettek, és meghatározták azokat a tartalmakat, melyeket meg szerettek volna valósítani. Rádöbbentek, hogy hiányzik a fejlesztéshez az ötven százalék, 250 millió forint. itt lépett képbe a Magyar Kormány. Minden lobbi erőt latba vetve, megkapta a pénzt a város. 2022 januárjában átadták a munkaterületet, februárban letették az alapkövet, és mára beköltöztek az első bérlők a felújított lakásokba.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy sok jelentős beruházás valósult meg Siklóson az elmúlt években, melyek egy konkrét városfejlesztési koncepciót követnek. Ezek célja, hogy a mindennapokat jobbá tegyék a siklósiak számára. Ilyen volt többek között a két általános iskola felújítása is.

– Arról van szó, hogy megpróbáljuk azokat az embereket elérni, akik talán a legkevesebbet tudnak a saját sorsukért tenni! Igyekszünk minden projektet megpályázni annak érdekében, hogy azok, akik itt élnek, minél teljesebb életet tudjanak élni.

Mint mondta, a környéken megvalósuló projektek közül a siklósi messze a legnagyobb.

A Váralja szegregátum elhelyezkedése országos vetületben is csaknem egyedülállónak tekinthető. A történelmi vár déli-nyugati falához lapuló utca szűkös telkeire zsúfolódó szegregátum – a termálfürdő és a 4 csillagos szálloda közvetlen közelében – folyamatos társadalmi feszültségeket generált. A Siklós város integráns fejlődését szolgáló komplex programnak köszönhetően megvalósult a szegregátum problémáinak oldása, az ott élők integrációs folyamatainak elősegítése, a társadalmi és fizikai problémák felszámolása révén a helyi társadalmi kohézió erősítése. Mindemellett nagy mértékben növekedett Siklós turisztikai vonzereje is.