Kezdőlap Gazdaság Újabb forrás ...

Újabb forrás érkezik Szigetvárra: 340 millióból indulhat el a várpark fejlesztése

340 millió forint támogatást nyert Szigetvár és konzorciumi partnere, a Baranya Megyei Önkormányzat a „Zöld Vár – Szigetvári várpark revitalizálás” című projekt megvalósítására. A program elindítása a mostani parlamenti képviselőnek, Nagy Csabának a megyei elnöksége alatt kezdődött meg.

A beruházás során a teljes Zrínyi várat körülvevő várparkot felújítják, a fejlesztéssel a közel nyolchektáros nagyságú terület meglévő funkcióinak minőségi javítására és új funkciókkal való megtöltésére kerül sor.

A “zöld város” koncepciója alapján növényállomány is megszépül. Az utak és a járófelületek a fenntarthatóság és az akadálymentesség elveit követve újulnak meg, a várparkban a sétányok mentén közvilágítást létesítenek és új utcabútorokat helyeznek el. A területen egy fogadópavilont és egy vendéglátóegységeknek helyet adó pavilont is felhúznak.

Új futókört és új gyermek játszóteret hoznak létre, kamerarendszert telepítenek, és felújítják az Almás-patakon átívelő hidakat. A kivitelező a munkaterületet kedden már át is vette, a beruházás várhatóan 2022 második felében zárul le.

A projekt megvalósításához többletforrás vált szükségessé, melyet a város a Pénzügyminisztérium részére benyújtott többlettámogatási igény elbírálásáig saját költségvetésének terhére biztosít – közölte a megyei önkormányzat.

A program előkészítése még akkor indult, amikor Nagy Csaba, a térség jelenlegi parlamenti képviselője megyei elnök volt. Közreműködésével a szigetvári vár felújítása fokozatosan indult el. 2016-ban rekonstruálták az északi, keleti, nyugati várfal jelentős részét, a vár belső sétányait, a közvilágítást, az utcabútorokat, és elkészült a Zrínyi Miklós-emlékmű. A vár bekerült a Nemzeti Várprogramba is, tavaly pedig már egy másfél milliárdos projekt alapkövét tették le, aminek köszönhetően megújult várkerttel, várfalsétánnyal és különleges, interaktív kiállítással is várja a látogatókat a szigetvári vár 2022 második felében.