Kezdőlap Turizmus Megújul a mes...

Megújul a mesés Pécshez közeli kastélypark

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pellérden megújul a településközpont ékessége, a Brázay Kastélypark – közölte Nagy Csaba parlamenti képviselő.

A 250 millió forintos költségvetésű projekt keretében a parknak egyhektáros újul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően.

Számos fejlesztés valósul meg, játszótér épül, bővül a sétaúthálózat, megújul a közvilágítás, kutyafuttató létesül, parkosítás zajlik, új utcabútorokat helyeznek ki, wifi és okospad áll majd a látogatók rendelkezésére és kamerarendszert helyeznek ki – közölte a politikus.

A Brázay-kastély a település központjában áll, jelenleg óvoda üzemel falai között. Leghíresebb birtokosa Brázay Kálmán volt, az apja, Brazovics Brázay József az 1848-49-es szabadságharcban katona volt, és a szabadságharc leverését követően börtönbe került, a vésztörvényszék tízéves várfogsággal sújtotta. Ezért a nemesi család elszegényedett, Kálmán pedig kereskedőnek állt, miután Nyugat-Európában kitanulta a mesterséget. Budafokon, Budapesten gyárat alapított, üzletet nyitott, forgalmazott sósborszeszt, kölniket, szappanokat, fűszereket, kávét, teát, rumot, likőröket, szörpöket és gyerektápszereket kínált.

Érdemeiért megkapta a Ferenc József-rend lovagja címet, és nemesi előnévvel is kitüntették, az üzlettől 1900-ban vonult vissza. Ferenc József császár, (aki nem mellékesen az ő édesapját is börtönbe juttatta) 1901-ben egy hadgyakorlat alatt elfogadta meghívását, és egész udvarával, külföldi államokból érkezett kíséretével együtt Brázay pellérdi kastélyéban szállt meg.

Brázay Kálmán 1925-ben hunyt el Pellérden, a kastélyhoz tartozó park ma közparkként funkcionál.