Kezdőlap Gazdaság Letették az ú...

Letették az új és modern sásdi bölcsőde alapkövét!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 180 millió forintos pályázati támogatásból és 10 millió forintos önkormányzati önerőből készülő bölcsőde alapkövét csütörtökön tették le. Ezzel ünnepélyesen is elkezdődött az új bölcsőde építése Sásdon.

Az eseményen Nagy Csaba, országgyűlési képviselő beszédében felidézte azt az októberi eseményt, amikor az óvoda új udvarát adták át, hasonlóan hűvös időben, akkor az új, modern játékokkal megfelelő körülményeket biztosítottak az óvodás gyermekek számára. 

Az országgyűlési képviselő arra is beszámolt, hogy sokéves várakozás után újraindultak az uszoda építésének munkálatai. A bölcsődével kiegészülve, Sásd infrastruktúrája felveheti majd a versenyt a nagyvárosokkal. Elismerően méltatta a városvezetés együttműködő munkáját: kiemelte a közös célok fontosságát, hiszen ezek megvalósításával válik biztosítottá a város fejlődése.

Dr. Jusztinger János, Sásd polgármestere szellemesen fogalmazott, amikor azt mondta, Sásdon lassan hagyománnyá válik, hogy rossz időjárásban jó dolgokat adnak át. Köszöntőjében három szó köre építette fel mondanivalóját: köszönet, jövő és megújulás.

Mint mondta, köszönet illet mindenkit, aki a közel 200 millió forintos beruházás megvalósításában részt vett. Külön kiemelte a kormány támogatását, a tervező és a kivitelezők munkáját. Elsősorban a jövőnek szólnak ezek a beruházások, hiszen az új bölcsőde a legifjabb sásdi polgárok nevelését, felügyeletét biztosítja.

A projekt keretében új játékok, eszközök telepítése is biztosítottá válik, ezzel is javítva a gondozási-nevelési feltételeket. A megújulást is jelképezi a készülő modern bölcsőde, hiszen az épület Sásd főutcáján helyezkedik el. A lebontott, régi tejbolt hosszú évek óta rontotta a városképet, így az új ingatlannal esztétikus főutcát kap a település.

Említést tett a parkosításról, illetve az új parkolók telepítéséről is. Régóta megoldatlan volt ugyanis az óvoda épületének biztonságos megközelítése. A bölcsőde építésével tehát számos problémát tudnak majd orvosolni. Mindenekelőtt azonban a nevelést, a család kiemelt szerepét tartja fontosnak. Az új bölcsőde célja elsősorban a családias légkör megteremtése és a precíz feladatellátás biztosítása.

Gálné Banizs Gabriella,intézményvezető, a Sásdi ÁMK igazgatója is úgy fogalmazott, hogy az első szó mindenekelőtt a köszöneté. Beszédében utalt a Bölcsődék Napjára, amit 2010 óta ünnepelnek: 1852. április 21-én nyitották meg Magyarország első bölcsődéjét, Budapesten és szinte napra pontosan, 169 évvel később Sásd életében is új fejezet nyílik a bölcsőde megépítésével. Az intézményvezető szerint különösen fontos beruházásról van szó, hiszen a régi épületben egy csoport működött, ami a növekvő lakosságszám mellett igencsak kevésnek bizonyult. Nagy öröm, hogy egyre több pár vállal gyermeket, ehhez viszont olyan nevelési-gondozási feladatokat ellátó intézményre van szükség, amely megfelelő kapacitással is rendelkezik. Az új bölcsődében ez a követelmény már nem jelenthet akadályt, hiszen kétszer annyi kisgyermek felügyeletét tudják majd ellátni, mint eddig.

Az ünnepély végén időkapszulát helyeztek el az új bölcsőde építési területén. A kapszula elhelyezésében Sásd korábbi polgármestere, Rabb Győzőné is részt vett, hiszen városvezetői munkája idején indult el a projekt előkészítése.