Kezdőlap Politika Komoly belhar...

Komoly belharc lehet a baloldalon, sokasodnak a jelöltjeik

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bennfentes pécsi információk szerint megvannak azok a balliberális jelöltek, akiket a Momentum indít majd Baranyában, köztük van az is, akit a megye nyugati felében, a 4. választókörzetben vetnének be. A DK már bedobta a saját jelöltjét, az MSZP-nek pedig valószínűleg már megvan az embere.

Az előző parlamenti választáson még a Kétfarkú Kutyapárt jelöltje is több szavazatot gyűjtött be a szigetvári központú 4. számú körzetben, mint a Momentum aspiránsa, a teljes baloldali fordulat előtti Jobbik indulója is a sokszorosát könyvelhette el, mint a momentumos.

A baloldal házi versenyének igazi nyertese akkor Vass Péter szigetvári polgármester volt, aki azonban még így sem tudta megközelíteni Nagy Csabát (Fidesz-KDNP), hiszen majdnem feleannyi voksot kapott mint a korábbi megyei elnök.

A jobboldali politikus azóta is folyamatosan járja a környéket, fejlesztésekért lobbizik, tárgyal a háttérben a különböző projektekért. Sőt, az inkább baloldali kötődésűnek tartott önkormányzatoknak is segít projektjeik lebonyolításában, elindításában, legutóbb például 130 millió forint plusztámogatást sikerült a kormánytól szereznie a szentlőrinci óvoda fejlesztésére.

A baloldalon úgy tűnik, hogy komoly tülekedés lehet a posztért, mert bennfentesek szerint a Momentum Komlóról „igazolná” le a szigetvári körzetbe Hegedűs Norbertet, akiről már most is azt beszélik, hogy egy ideje elkezdte járni a környéket.

Hegedűs korábban a Fidesz színeiben politizált, forrásaink szerint azért váltott színt, mert nem kapott befutó helyet a legutóbbi választáson a párt listáján, ezért végül a fideszes polgármester ellen is buzdított a voksoláson.

A Momentumnál nem ritka egyébként az ilyen pártköpönyeget lecserélő lépés, például a pécsi Körömi Attila is megfordult a Fideszben, a Jobbikban, de végül legújabb pártjának alelnöki székéig vitte. (A pártkarrier egészen a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságáig is elrepítette a pécsi tanárt, e posztjáról alelnöksége előtt mondott csak le.)

Szigetváron tehát a momentumos feltűnése megkavarhatja az állóvizet, hiszen az MSZP logója alatt induló, az egyébként fideszesekre „ugró” Ángyán-jelentésben mint az egyik legnagyobb földbirtokosként szereplő Vass lenne elméletileg a legerősebb, de az ő indításáról még nem beszéltek.

Azonban a szocialista párt és a DK közötti – elképzelhető persze, hogy csak látszólagos – országos és baranyai kötélhúzásban a DK már bemutatta saját aspiránsát: a párt Szarkándi Lajosné megyei képviselőt juttatná be a Parlamentbe.

A baloldaliak persze – nem tisztázott feltételek mellett megtartott -előválasztásokat emlegetnek, hogy majd azon választják ki a „legalkalmasabbat”. Ezt azonban Pécsett sem tudták levezényelni az önkormányzati választáson, akkor is a saját „szövetségeseik” belülről puccsolták meg az erről szóló megegyezést.

Bár igyekeznek kisebbíteni szerepét az ellenzéki térfélen, a realitás is azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc – a legerősebb ellenzéki párt vezetője – dönt majd a fővárosban, ami után maximum moroghatnak majd a helyi baloldaliak.