Kezdőlap Közélet 80 millióból ...

80 millióból újul az abaligeti faluház

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával átépítik Abaliget faluházát, amelyre az önkormányzat 80 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

Az átépítendő faluház a község kulturális életének, a közösségi programok szervezésének, lebonyolításának színtere. Az épület és a hozzá tartozó közösségi udvar különböző közösségi, és szórakoztató rendezvényeknek, állami és társadalmi ünnepeknek, kluboknak, köröknek, könyvtárnak, valamint időszakos és állandó helytörténeti kiállításoknak ad majd helyet a megújult környezetben.

A faluház Abaliget központi részén található és több mint 100 évvel ezelőtt épült. Az épület megépítése óta kisebb és részleges felújítások, bővítések történtek, de napjainkra az épület már nem felel meg a jelenlegi műszaki követelményeknek, rossz energetikai adottsággal rendelkezik, magas a műszaki, karbantartási, állagmegóvási költsége.

A projektben megvalósítandó fejlesztések magában foglalják a teljes tetőfedést, a homlokzatfelújítást, a nyílászárók cseréjét, a villamoshálózat átalakítását, felújítását és a fűtési rendszer cseréjét. A fejlesztés eredményeként új fogadótér fogja várni a község lakosságát és a programokra a településre látogatókat. Megújul a könyvtár, új számítástechnikai eszközöket és bútorokat vásárolnak. Akadálymentesített környezetben várják majd a fogyatékkal élőket. Az udvar esztétikus, kiépített közösségi színtérré alakul át.

A Baranya megyei önkormányzat elnöke, Őri László, a most induló beruházás kapcsán elmondta, az orosz-ukrán háborús konfliktus nyomán kialakult energiaválság mindannyiunkat ráébresztett arra, hogy minden korábbinál nagyobb igény van az intézményeink energetikai korszerűsítésére. Most egész Európa szankciós felárat fizet az energiáért, ezt mindenki a saját bőrén érzi.

– Baranya megyében az elmúlt időszakban az egyik kiemelt törekvésünk volt intézményeink energetikai korszerűsítése, így az elmúlt fejlesztési ciklusban csaknem 6 milliárd forintot tudtunk erre a célra fordítani. Önkormányzatok, iskolák, óvodák, szociális otthonok energetikai rendszerét tudtuk megújítani kormányzati támogatással. A most megnyíló hét éves fejlesztési keretből tovább folytatjuk a megyei intézmények energetikai megújítását – mondta a megyei elnök.

A település vezetése a falu honlapján a megyei önkormányzat mellett a kormánynak, valamint Nagy Csaba parlamenti képviselőnek is köszönetet mondott a támogatásért.