Kezdőlap Gasztro Riczu Tamás C...

Riczu Tamás Cabernet francja lett az Országház bora 2023-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kilenc kategóriában meghirdetett versenyen a Cabernet franc legjobbjának járó kitüntető címet idén egy siklósi pincészet, Riczu Tamás Borászata nyerhette el.


Riczu Tamás Borászata háromszor nevezett a versenyre, és mindhárom esetben díjazottak voltak, kétszer pedig első helyezettek: 2022-ben a kékfrankos, idén pedig cabernet franc kategóriában a VILLÁNYI FRANC 2018-cal. Riczu Tamás szerint az Országház Borának lenni és ezt a versenyt megnyerni a legnagyobb elismerés a belföldi borversenyek közt. Az első helyezett borokból az Országház több 100 palackot vásárol, melyeket egy éven keresztül reprezentációs célokra használ az ott tartandó rendezvényeken külföldi és magyar vendégeiknek.
Siklósi borászatok közül eddig csak Riczu Tamás Borászat nyerte el ezt a magas elismerést. Mindig kizárólag vörösbor kategóriában indulnak, hiszen a Villányi Borvidékre ez jellemző leginkább. T

Tamás szerint nemcsak a pincészetüket, hanem a borvidéket is képviselik a megmérettetéseken, így az ő sikerük, a Villányi Borvidék számára is elismerés. A nyertes sorban a szeder, az áfonya és a szilvalekvár kellemesen fanyar íze dominál, de érezhető a hordóból származó fűszeresség, ami kevés vaníliával, kökény, csokoládé és a kávé aromáival elegyedik. Intenzív aroma és szépen lekerekedett tanin szerkezet jellemzi ezt a tökéletes vörösbort. Testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor hosszú utóízzel.

A méltatásban kiemelték, hogy a borászat 7 hektáros területen tudatos, környezetbarát és vegyszermentes szőlőművelést folytat. Kizárólag természetes, vegán alapanyagok felhasználásával állítják elő boraikat, évi 40-50 ezer palackot készítenek, melyek villányi védett eredetű classicus, premium és super premium minősítéssel kerülnek forgalomba. A borok előállítására jellemző, hogy magas terméskorlátozással, kézi szürettel és bogyó válogatással készítik őket, tölgyfa hordóban 23 hónapos érleléssel.

Riczu Tamás számos hazai és nemzetközi versenyen ért már el szép eredményeket. Hitvallása a hagyományok és a természet tisztelete, a modern technológiai  eljárások ötvözésével.