2 C
Pécs
hétfő, november 30, 2020

Kipróbáltuk a Kistótfaluban nemrégen átadott Hétágfa tanösvényt

Ez is érdekes lehet

Hatezer védőmaszkot kapnak a baranyai háziorvosok

Baranya megye legkisebb településein szolgáló háziorvosoktól kezdve a megyeszékhely összes háziorvosáig bezárólag fogják eljuttatni azt a fejenként 20...

A jövő év elején lehet vakcina itthon

A jövő év elejére valószínűsítette a koronavírus-vakcinát Magyarországon a parlament népjóléti bizottságában kedden tartott éves meghallgatásán az emberi...

Esküt tett az új szigetvári képviselő a megyén

Nagy Csaba, Nyugat-Baranya országgyűlési képviselőjének és dr. Partos János Baranya megye jegyzőjének jelenlétében kedden átvette Junácski András a megyei közgyűlési képviselői mandátumát...

Visszajön az idősek vásárlási sávja, de másképpen!

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben jelentette be, hogy az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak egy új...

Idén szeptember 19-én adták át Kistótfaluban a “Hétágfa tanösvényt”, amelyet mi is kipróbáltunk és jó szívvel ajánlunk a természet és csendes pihenés kedvelőinek.

Az ösvény a faluban a buszforduló melletti utcából indul. Messziről jól látható a régi gazdasági épületre festett színes minta.

Itt információs tábla várja az érdeklődőket és QR kód vagy leírás segítségével rögtön le is tudjuk tölteni a túrához készült alkalmazást.

Öt különböző tematika mentén haladhatunk az úton: Kistótfalu története, környezettudatosság, gyerekeknek a meseösvény, természettel foglalkozó és az életerő ösvény.

Mi a “Hely szelleme” nevűt választottuk, mert kíváncsiak voltunk a kis település történetére.

Rögtön a házak közül kiérve nagyon szép dombos tájon visz az utunk, az első állomást néhány perc alatt elérjük. Alapvetően sem túl hosszú (2,5 km) a teljes táv, ezért praktikus gyerekes családoknak is.

Nagyon jól járható, láthatóan kitáblázott végig, az állomások is messziről kiszúrhatóak.

Alapvetően sokat szoktunk sétálni, de itt kivételt tettünk és picit lazítottunk. Ittunk egy teát, beszélgettünk, csodáltuk a környezetet, figyeltük a legelésző marha csordát. Lelassultunk.

Talán ez a legnagyobb erénye is a tanösvénynek, hogy picit lassítunk. Kiszakadunk a hétköznapi rohanásból és mélyebben elgondolkodunk. Mindemellett sok érdekes információt is megtudunk a településről.

A túra végén a Hétágfa ligetbe jutunk, ahol lehetőség van tüzet rakni, gyerekeknek hintázni, függőágyban heverészni, vagy csak gyönyörködni az elhagyatott pincesorokon.

A visszaúton pedig érdemes a faluban is elidőzni picit. A szépen megmaradt/felújított paraszt házak között, a szépen rendezett kertek mellett sétálva picit helyre kerül az ember értékrendje.

Mi az október 23-i ünnepi hétvégén voltunk, így külön szívderítő látvány volt, hogy minden villanyoszlopon pici Magyar zászló lengedezett. Van, ahol még tisztelik a hagyományokat.

Túra jellege: Tanösvény
Túra nehézsége: könnyű
Túra távolsága: 2,5 km
Túra ideje: 2 óra

Legfrissebb hírek