Özvegyeknek szerveztek találkozót Máriagyűdön

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Másodszor szervezett a Házas hétvége lelkiségi mozgalom az özvegyen maradtak számára lelkigyakorlatot a máriagyűdi kegyhelyen, ezúttal október 19-én és 20-án.

Másfél évtizede kezdtek a Házas hétvége közösséghez tartozó házaspárok abba az életkorba lépni, amikor a korábban csak elképzelt szomorú esemény, hogy az egyik fél egyedül marad, valósággá vált. Két évvel ezelőtt ébredt fel a gondolat, hogy ezt az életállapotot egy speciális programmal segítse a közösség.

A tavalyi első alkalmat Bíró László családreferens püspök és Horváth Pál Achilles OFM vezette, két női és két férfi özvegy és egy házaspár közreműködésével. Idén Máriagyűdön Kiss Didák ferences testvér és Kutas Attila paksi plébános voltak a lelki vezetők, Bíró László püspök pedig hangüzenetet küldött a találkozó résztvevőinek

Az özvegyek a két nap során feladatul kapták, hogy önmagukba pillantva tudatosítsák, milyen képet mutatnak magukról, mennyiben fogadják el vagy nem fogadják el új helyzetüket. Figyelmüket sokrétű kapcsolataikra irányították, amely mint háló továbbra is körülveszi őket és amely által az alapvető hiány ellenére valójában ők sincsenek egyedül.

Felismerések születtek, hogy élethelyzetüket ne kilátástalan, fenyegető sivatagnak lássák, hanem merjenek hinni abban, hogy az „ez van” helyzet – ha sivatag is – rejt magában oázist, amit meg lehet találni, de amiért tenni is kell – olvasható a Házas hétvége mozgalom Magyar Kuríron megjelent beszámolójában.

TéBa – Fotó: Házas hétvége mozgalom/Lábady Évi