Kezdőlap Kultúra Újabb mérföld...

Újabb mérföldkövek a máriagyűdi zarándokúton

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A siklósi önkormányzat is tagja a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulásnak, most a város újabb fontos lépéseket tett, hogy elősegítsék a vallási turizmust, és a hívők tájékozódását az országot átszelő zarándokútvonalon, főként annak tükrében fontos ez, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások a következő hónapokban várhatóan jelentősen enyhülni fognak.

A Siklósi Városgondnokság ugyanis nemrég kihelyezte a zarándokút mérföldköveinek egy részét azokon a helyszíneken, amelyek autóval megközelíthetőek.

A különleges köveket a máriagyűdi kegytemplom környékétől a Tenkes utcán át a zarándokút erdős részének kezdetéig tették ki. A többi mérföldkő – ahogy az idő engedi – a tavasz folyamán kerül a megfelelő helyére.

Az egyesület létrehozását és a magyar zarándokút kialakításának gondolatát a spanyol El Camino sugallta. Az út – az Ibériai-félszigeten futó útvonalhoz társához hasonlóan – hazai szent helyeket érint, Esztergomból vezet Máriagyűdre.

A felvázolt útvonal az Árpád-kori Magyarország államalapításának néhány kiemelt történelmi, szakrális helyszínén halad keresztül, és az út mentén puritán zarándokszállásokon lehet megpihenni. A szállások kedvezményes igénybevételéhez zarándokútlevelet kell kiváltani. Az útszakaszok és zarándokszállások listáját az egyesület honlapján találhatjuk meg. 

Ide kapcsolódó hír, hogy amint megtudtuk, Riegl Gábor polgármester – a baranyai települések vezetői közül az elsők között – várhatóan február elején találkozik Felföldi Lászlóval, az új megyés püspökkel.

A máriagyűdi templom környékén egyébként megtaláljuk a Szentkutat, amelyhez a kegyhely parkolójától keletnek induló utca visz ki, ennek vizét „gyűdi korsókban” vitték haza régen a zarándokok. Érdemes megnézni a református templomot is, amelyet 1807-ben emeltek copf stílusban.

A kegytemplom főlépcsőjétől indulva a máriagyűdi református templomnál hagyja el a falut a Csodabogyó tanösvény, amely kilátóhoz vezet, bemutatva a Tenkes-hegy növény- és állatvilágát. A Plébánia épülete alatt induló turistaösvényen egy óra járásnyira fekszik erdős hegyoldaltól és szőlőültetvényektől övezve, tövében gyönyörű kilátással a Csukma-hegy – olvasható a márigyűdi honlapon.


Fotó: Pécsi Egyházmegye