Kezdőlap Zöldhír Árnyékot ad, ...

Árnyékot ad, pihenőhely és még a termése is kiváló

A siklósi vadgesztenye fasor a település egyik ismert és ikonikus utcája mentén helyezkedik el, melynek nevét sokan nem is ismerik. De ha valakit útba kell igazítani, akkor biztos pontként említik meg. Nyáron árnyékot ad, ősszel terméssel és a lelkes vadgesztenye keresgélés élményével ajándékozza meg a helyieket, illetve az idelátogatókat.

Egy burokban lévő vadgesztenyét kiszabadítani, és látni kellemes vörösesbarna színét, megunhatatlan… felnőttként is. Gyerekkorunkban nem volt akkora zacskó, melyet ne tudtunk volna telerakni gesztenyével, szülőként pedig nem lehet elég nagy szatyor nálunk, melyet a gyermekünk ne tudna teleszedni a terméssel.

De nemcsak ezt kapjuk ettől a fasortól. Apró jeleket is, hiszen mikor leesnek a kis ágak, biztosan találunk köztük olyat, amely egy betűt formáz, és valamelyik szerettünkre emlékeztet minket. És már vesszük is elő a mobiltelefonunkat, hogy megörökítsük ezt a pillanatot. Igaz, hogy sok száz közül találtuk meg, de úgy érezzük, ez egy jel, és csak nekünk szól. Nemcsak vidámságot, árnyékot, ősszel pedig millió színt ad a fasor, hanem kellemes séta és beszélgető helyszínt is, a kihelyezett padoknak köszönhetően pedig pihenési lehetőséget.

A fiatalok rollereznek, a felnőttek bicikliznek, kutyát sétáltatnak, a szerelmesek kézen fogva andalognak, a vállalkozó kedvűek pedig futnak a vadgesztenyés fasoron, mely védett, így mindenkinek vigyáznia kell rá, nem pedig szívecskéket faragni a fák törzsébe. De nemcsak mi emberek örülhetünk annak, hogy Siklóson van egy ilyen hely, hanem az állatok is, a fákon lakó madarak ugyanúgy, ahogyan a kutyusok, hiszen ez egy fontos eb és gazdi találkozó hely.

A Táncsics Mihály Gimnázium is itt található, így a nagy eseményeknél, mint ballagás, szalagavató gyorsan megtelik az utca. Pontosan az ilyen helyek azok, melyek megmelengetik a szívünket, mert ezer emlék köthető hozzájuk. Akár itt lakunk, akár elköltözünk, mindig jó kedvvel gondolunk vissza ezekre a pillanatokra, és szeretnénk a vele kapcsolatos történeteinket a következő generációnak is átadni, elmesélni.