Kezdőlap Zöldhír Még több zöld...

Még több zöldáramot termelnek Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavalyi eredményeket 15 százalékkal meghaladó termelési előrejelzéssel kezdi az évet a NAP Nyrt., a prognózis szerint idén 68 264 megawattóra (MWh) villamos energiát termelnek majd – közölte a zöldáramot előállító társaság csütörtökön az MTI-vel.

A NAP Nyrt. leányvállalatai által tulajdonolt és működtetett naperőművek tavaly összesen 59 245,6 MWh áramot termeltek. A 2023-as őszi-téli időszak várakozásokat felülmúló termelése kompenzálta a tavaszi-nyári időszak előzetes szimulációktól elmaradó termelését, így az éves adat és az előzetes szimulációk értéke között nem volt jelentős eltérés – ismertette a vállalat.

Az idei termelést modellező szimulációk során már a tavaly novemberben bejelentett, várhatóan 2024 tavaszán záruló akvizíció, a Lajosmizse mellett működő naperőműpark várható termelési kapacitását is figyelembe vették – jelezte a NAP Nyrt.

A közleményben úgy fogalmaztak: a növekedési prognózis jó hír a fenntartható energiamegoldások iránt elkötelezett társaságnak és befektetőinek is, a folyamatosan emelkedő energiatermelési kapacitás bizonyítja a vállalat erős és stabil növekedési pályáját a megújulóenergia-szektorban.

A vállalat vezetői szerint a NAP részvényeinek jelenlegi tőzsdei árfolyama jelentősen alulértékeli a társaság valós potenciálját – közölték.

A NAP Nyrt.-t 2020 októberében alapította hét magánszemély. Jelenleg 71, összesen 37,7 MW teljesítményű naperőművel termel zöld energiát Söjtörön (Zala vármegye), Mohácson és Lánycsókon (Baranya vármegye), Tiszafüreden (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Ócsán (Pest vármegye), Medgyesegyházán (Békés vármegye) és Alsónémediben (Pest vármegye).

A társaság részvényeivel 2021 október 21. óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán. Jegyzett tőkéje 8,05 milliárd forint. A részvény 998 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1220, a legalacsonyabb 860 forint volt.

A cégcsoport konszolidált nettó árbevétele 2022-ben 2,426 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 581 millió forint után, az adózott eredmény 99 millió forintról 1,268 milliárdra nőtt tavaly.