Kezdőlap Sport Ismét megrend...

Ismét megrendezik a JOOLA kupát Harkányban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július 30. és augusztus 1-je között rendezik meg újra, a koronavírus miatt 2020-ban elmaradt JOOLA Harkány Gyógyfürdő Kupát. Az ország második legnagyobb veterán ranglistaversenyére 200 jelentkezőt várnak.

Több évtizedes hagyománnyal büszkélkedhet az asztalitenisz Harkányban. A sportág népszerűsítése érdekében még 60’-as évek elején indította el Markovics János tanár úr iskolai kereteken belül. Később, a felnőttek bevonásával alakult meg a szakosztály, mely kisebb átalakulásokkal immár több, mint 60 éve ápolja a sportág szeretetét. Az alapító emlékére rendezik meg rendszeresen a Markovics emlékversenyt minden év augusztusában.

A nemzetközi szintre emelkedett JOOLA kupát 2004 óta szervezik meg a fürdővárosban. Borbás Csaba és Beck Mihály azzal a céllal indította el 17 évvel ezelőtt, hogy a Harkányfürdő SE Asztalitenisz Szakosztály bemutatása mellett a város és a fürdő hírnevét szélesebb körben is megismertessék.

Az először a 2000-es évek elején megrendezett ranglistaversenyre még csak 43-an jelentkeztek. Ugyanakkor népszerűségét és a szervezők megfelelő szakmai munkáját bizonyítja az, hogy a kezdeti egy napos rendezvény pár éven belül a JOOLA cég támogatását is elnyerte, az egyre növekvő jelentkezők számának köszönhetően pedig kettő majd három naposra bővült.

„Három évvel, az első verseny után már 100-on felül volt a jelentkezők száma. Innentől már igazán nagy versenynek számított. Ugyan ekkor még nem illeszkedett be a Magyar Asztalitenisz Szövetség Veterán tagozatának a ranglista versenyei közé. Ez 2010-ben következett be, amikor a nevezők létszáma 160 körül volt, és a szakosztály nem rendelkezett olyan szakmai tudással, hogy egy ilyen méretű rendezvényt egyedül levezényeljen. Így külső segítséget kértünk Kékedi Tibor és Gulyás Vince személyében, a Játékvezetők Országos Szövetségének elnökét és alelnökét. Közreműködésüknek köszönhetően 2010-től vált nemzetközi ranglistaversennyé” – informálta oldalunkat Köpösdi Erik a harkányi sportcsarnok vezetője.

A ma már 40 év felettieknek megrendezett eseményen kezdetben szinte minden korosztály képviselte magát. Később a szakosztály a megnövekedett igények és a városba érkező turisták igényeit összehangolva döntött úgy, hogy a MOATSZ Veterán tagozatába illeszti a versenyt.

„Azt láttuk, hogy Harkány – elsősorban gyógyfürdője miatt – azokat az embereket célozza meg, akik a veterán szövetség által elért életkorúakat jelenti. Ezalatt a 40 év feletti korosztályt kell érteni . A város érdekeit szem előtt tartva döntöttünk úgy, hogy a versenyt a veterán korosztályhoz illesztjük. Fontos látni, hogy például egy komoly utánpótlás verseny esetében, a rendezvény egy nap alatt lezajlik és utána mindenki elmegy a városból. Mi viszont azt szerettük volna, ha a versenyt és a kikapcsolódást, illetve a nyaralást összekötik az emberek” – jegyezte meg a sportcsarnok vezetője.

Mára a ranglistaversenyre érkezőknek közel felét külföldről érkező játékosok teszik ki. A hazai nevezőkön túl elsősorban Csehországból, Szlovákiából és Németországból érkeznek a versenyre. Az utóbbi években a jelentkezők száma 200 és 240 között változott, ami az ország egyik legnagyobb eseményévé emelte és meghatározó szereppel bír a veterán ranglistaversenyek soraiban.

A jelentkezők magas számának következtében 4 naposra bővült megmérettetést – a minőségi verseny érdekében – idén 3 naposra szervezik, és 200 főben maximalizálják a jelentkezők számát.

Az első napon bonyolítják le a páros versenyszámokat, a második nap a 65 év felettiek egyéni játékaival indul. Délután kezdődik a fiatalabb korosztály egyéni versenyszáma, amit az első két napot felölelő eredményhirdetés zár. A verseny harmadik napján pedig DC rendszerű csapatverseny következik.