Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Villányi Borvidék három kiemelkedő települése közös sajtótájékoztatón ismertette idei rendezvénynaptárát január 22-én, hétfőn. A bor, a vár és a víz települései  – az előző évekhez hasonlóan – összehangolt programokkal várják a turistákat a régióba. 

Riegl Gábor, Siklós polgármestere a sajtónyilvános esemény köszöntőbeszédében elmondta : az elmúlt évekhez hasonlóan a három település idén is igyekezett összefésülni éves programsorozatát. ”A programok egymásra épülve, egymást kiegészítve tudják ennek a térségnek a portfólióját minőségi módon bemutatni.„ Az éves rendezvénynaptár összeállításában fontos szerepet játszik, hogy az adott település a rá leginkább illő tematikus programjainak összeállítása mellett a többi város rendezvényét is figyelembe veszi.

A folytatásban a siklósi rendezvényeket ismertetve hangsúlyozta, hogy a 2024-es szezont elindító programok nem változtak. A város polgármestere kiemelte: az előző évekhez hasonlóan sűrű, ütemes, minőségi programsorozattal készül Siklós. A rendezvények az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Siklósi Városnapokra és a Várfesztiválra épülnek. Az ezek köré szervezett programcsokrok alapvetően a kulturális és az aktív turizmus vonatkozásában fognak újdonságot hozni. A település célja az eseményekkel a minél szélesebb közönség megszólítása mind a helyi közönség, mind az ideérkező turisták tekintetében.

A város születésnapjához kapcsolódó harmadik Siklósi Városnapokat április 12-13 között tartják, az előző évekhez hasonlóan a Felszabadulás utca belvárosi részén, a gasztro- és borudvarrá alakított Mária utcával. A kétnapos rendezvényen fellép majd Majka, Szikora Robi és az R-Go, valamint Sipos F. Tamás és Kozsó.

Változatlan időpontban és helyszínen rendezik meg a Siklósi Várfesztivált augusztus 9-11 között. A várkert olyan előadóknak ad majd otthont, mint a Kowalsky meg a Vega, a Beatrice, illetve a fiatalabb korosztályt vonzó, Azariah mellett berobbanó Desh és T. Danny. A település vezetője kiemelte: az időpontban és helyszínben élesen elkülönülő két esemény egy tudatos felépítés eredménye. Míg a tavaszindító városnapokkal főként a helyeiket célozzák meg, addig az augusztus közepén tartandó várfesztivállal a térségbe érkező turisták megszólítása a cél.

Mayer István Villány polgármestere a három település összefogásával kapcsolatban kiemelte: nagyon jó úton járunk, ami megfelelően demonstrálja, hogy közös célunk a régió lehető legjobb fejlesztése, a helyi lakosok és az ideérkező vendégek szem előtt tartásával pedig a minőségi környezet és kikapcsolódási lehetőségek megteremtése.

A városvezető a sajtótájékoztatón elmondta: a település rekordot döntött a rendezvények látogatottsága tekintetében 2023-ban. Ez többek között annak a 2022 év végén megfogalmazódott célnak is köszönhető, mely szerint a városnak évről-évre magasabb szintre kell lépnie.

Villány három kiemelkedő attrakcióra épít, melyből a tulajdonképpen programsorozatnak tekinthető Ha péntek, akkor Villány végigkíséri az éves szezont. A tradicionálisan Pünkösd hétvégéjére eső első alkalmat május 17-én tartják az idén a Neoton Família, Rácz Gergő és Orsovai Reni közreműködésével. Június 14-én pénteken a Valmar ad nagykoncertet,augusztus 16-án, a térségben másodjára, Majka szórakoztatja az ideérkező látogatókat.

Július második hétvégéjén, 12-13-án rendezik meg a Rozé Fesztivált. Míg pénteken Manuel, a Wellhello és Lotfi Begi, addig szombaton Pápai Joci és a BSW zenekar garantálja a kikapcsolódást.

Az év utolsó nagyszabású rendezvénye az október 4-6 között zajló Vörösbor Fesztivál lesz. A Villányi Borvidékre érkező látogatóknak pénteken Korda György és Balázs Klári, szombaton a Follow the Flow együttes és ByeAlex ad koncertet.

Mayer István azt is hozzátette, hogy a kiemelt rendezvényekre tematikusan épülő, illetve azoknak szerves részét képező kisebb programok célja a minél nagyobb komplexitás, valamint, hogy a résztvevők megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

”Az együttműködés gondolata már korábban is megfogalmazódott a vár, a bor és a víz hármasával. Nekünk egy feladatunk van, hogy ezt hármas összetartsuk” – mondta ismertetőjében Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere. A koronavírus-járvány következtében kialakult elmaradások a fürdővárosba érkezők vendégkört is megváltoztatták. Az elmúlt években történt fejlesztésekkel a fürdő elsősorban a családosok irányába fordult, ezzel nyújtva szélesebb körű szolgáltatást a kisgyerekektől az idősebb korosztályig. A város ezért a rendezvényeket elsősorban a fürdőre építi, figyelembe véve a helyi igényeket is. A koncepcióváltás már a tavalyi évben is megmutatta pozitív hatását, így 2024-ben a fő attrakciókat egyértelműen a vízi komplexumban tartják majd.

Elsősorban a helyi és a szűkebb térségben élő lakosoknak szóló programokat rendeznek a turista szezon elindulását jelentő fürdő nyitásáig. A tavasz első szabadtéri eseménye a Tavaszköszöntő Fesztivál lesz, amit májusban a Gasztrofesztivál és a Gyereknap követ.

A nyári szezon első nagyszabású eseményét, a Fürdőfesztivált július 19-21 között tartják majd, amit a főszezont záró Nyárzáró Fesztivál követ augusztus utolsó hétvégéjén. Ezek mellett az  éjszakai fürdőzések valamint a már hat éve nagy népszerűségnek örvendő szabadtéri filmvetítések is elmaradhatatlan elemei lesznek az idei rendezvénynaptárnak. Az évet a helyi lakosok körében kedvelt Lecsó Párbaj zárja október 12-én.

Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő a programokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány költségvetési stratégiája nagyban elősegíti azt a bizodalmat, hogy az ország lakossága a tavalyi évhez képest is nagyobb hajlandósággal forduljon az élményvásárlás irányába. Ezt a tendeciát csak fokozhatják azok az idei évben valamint a közeljövőben befejeződő infrastrukturális fejlesztések, melyek a régió könnyebb elérhetőségét segítik.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő előremutatónak tartotta a három település együttműködését a programismertető rendezvényen. A régióban megvalósuló közúti fejlesztésekkel kapcsolatban az M6-os országhatárig elkészülő szakaszát emelte ki, ami Budapest időben gyorsabb elérését biztosítja majd. A településeken történt beruházásokról elmondta: a polgármesterek előremutató hozzáállását mutatja, hogy a helyi lakosság igényei mellett a turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek saját városuk fejlesztésében.