Stratégiai jelentőségű pályázathoz érkezett Siklós

Ünnep, igazi mérföldkő a mai nap városunk életében! – írta közösségi oldalán Riegl Gábor polgármester. A város közel 750 millió forint értékben nyert támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatain.

A dél-baranyai település három támogatási kérelme részesült sikeres elbírálásban, mellyel öt projektet valósíthat meg a következő két-három évben. A Szolgáltatóház előtti térrekonstrukcióra és parkoló kialakítására 300 millió forint támogatás érkezett. A Közösségi célú fejlesztést és közlekedést érintő komplex program megvalósítása Siklós városában című pályázat szintén 300 millió támogatásban részesült és közel 140 millió forint érkezik a Szolgáltatóház energetikai korszerűsítésére.

A nyertes pályázatokkal teljesen megújulhat a Szolgáltatóház. Az energetikai korszerűsítések mellett az intézmény környezete is hatalmas fejlesztésen mehet keresztül: szinte teljesen új arculatot kap az épület előtti tér, míg mögötte új parkolókat alakítanak ki. Ezen kívül a biztonságos közlekedést segítő infrastrukturális beruházás is készül, így a Gyűdi út – Felszabadulás utca – Harkányi út csomópontjában körforgalom épül.

A Téma Baranya megkeresésére Riegl Gábor polgármester elmondta, hogy jelenleg a január közepén beadott pályázatokról születtek meg a döntések. A városvezető hozzátette: az aláírt támogatási kérelmekkel az önkormányzat régi álma valósult meg. A Szolgáltatóház korszerűsítése stratégiai jelentőségű, hiszen egy olyan épület felújításáról beszélünk, amely nem illik a városképbe és az évekkel ezelőtt gyönyörűen megépített városi könyvtár mellé sem.

A nyertes pályázatok további részeként újulhat meg az Örsi Ferenc Művelődési Központ. A belső terek fejlesztése mellett a közösségi rendezvények megtartásához szükséges eszközbeszerzésre is lehetősége lesz a városnak.

Szintén a támogatásokból építenek forgalomlassító szigetet Máriagyűd nyugati részén. A biztonságosabb közlekedést biztosító beruházásra a településrészen áthaladó magas forgalom miatt van szükség.

Ahogy arról a Téma Baranya már korábban is beszámolt az önkormányzat testülete januárban rendkívüli ülésen döntött a pályázatok benyújtásáról. Következő lépésként a projekt elindításához szükséges előkészítések zajlanak majd. A beruházás komplex jellegéből adódóan az elkészüléshez két-három év áll az önkormányzat rendelkezésére.

Riegl Gábor hangsúlyozta, hogy a város fejlesztését célzó pályázatok benyújtása nem áll meg ezen a ponton. Szintén a TOP Pluszba illeszkedve adja be az önkormányzat az ipari parkra irányuló támogatási kérelmét pénteken, mely a helyi gazdasági fejlesztés egyik alappillérét jelenti. Májusban pedig turisztikai fejlesztésekre nyújt be pályázatot a település.

A most elnyert és benyújtás előtt álló pályázatok az önkormányzat Modern Siklós 2030 programjának a részei. A több projektet felölelő komplex fejlesztésekkel a város vonzóbbá tétele a cél mind a lakosság, mind az ide települt vállalkozások számára.

Kiemelt kép forrása:Facebook