Kezdőlap Baranya Közel félmill...

Közel félmilliárdos támogatással szépül tovább Harkány

473,5 millió forintos támogatást nyert Harkány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) két pályázatában valamint a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban. Ezzel megújulhat a település legnagyobb zöldövezete, az arborétum és újabb szabadidős élményelemeket alakítanak ki a gyerekek számára a város egyes részein. A város turizmusának további fejlesztését célzó Kisfaludy programmal a református templomnál található skanzent újítják fel.

A TOP Plusz Élhető települések két nyertes pályázatával összesen 410 millió forint támogatás érkezett a dél-baranyai fürdővárosba.  A támogatás egyik részeként az önkormányzat 200 millió forintból valósíthatja meg a település legnagyobb zöldövezetének, az arborétumnak a fejlesztését. A jelenleg kihasználatlan területet rendezett szabadidős parkká alakítják, amelyben utcabútorokat és padokat helyeznek ki, valamint sétányokat és egy tanösvényt is kialakítanak. A minőségi időtöltést fokozza, hogy gumis futópálya, a gyerekek számára pedig ügyességi és fejlesztő játszóteret építenek.

A második – több csomagból álló – pályázatban 210 millió forint támogatást biztosít az operatív program. Ebből a városi sportcsarnoknál építenek ki kültéri sport- és szabadidős parkot kosárlabda-, gördeszka- valamint pingpongpályával és sakkasztallal. A jelenleg is számos sporteseménynek otthont adó intézményben pedig felújítják az öltözőket és a vizesblokkokat.

Szintén a pályázat részeként alakítanak ki modern játszóteret a gyerekek részére a drávaszabolcsi háromszögben. Továbbá – lényeges infrastrukturális fejlesztésként – kiszélesítik és felújítják a városi óvodához vezető utca burkolatát, melynek végén ingyenes parkoló kap helyet.

A Téma Baranya megkeresésére Baksai Endre Tamás polgármester elmondta, hogy az önkormányzat testülete még a nyári szünet előtt elindítja a szükséges beszerzési és tervezési eljárásokat. Reményeik szerint pár hónap múlva elindulhatnak a kivitelezési munkálatok is.

Aláírták a város Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programjára beadott Skanzen kialakítása elnevezésű pályázatát is. Az elnyert 63,5 millió forintos támogatásból a település református templománál található skanzent újítja fel az önkormányzat. A helyi turizmus fejlesztését szolgáló beruházással új funkciókkal és élményelemekkel bővül majd a terület, mely – a hagyományos technikával és építőanyagokkal felépített épületekkel – az Ormánság egykori népi építészetét mutatja be a látogatók számára.