Kezdőlap Kultúra Újra megrende...

Újra megrendezik a hagyományos búcsút

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újra megrendezezik június 11-13. között Harkányban a 2015-től új keretek között tartott Jézus Szíve Búcsú.

A „búcsú” szónak többféle jelentése él a magyar nyelvben, hiszen jelenthet bűnbocsánatot, búcsúvételt, zarándoklatot, de a templom védőszentjének ünnepét is. Így a szent helyekre történő zarándoklatot vagy búcsút nem szabad összetéveszteni a templom címének ünnepén tartott eseménnyel.

Egy katolikus templomot felépítése után mindig valamilyen célzattal szentelik fel, és ez lesz az adott település búcsúnapja.

-A harkányi katolikus kápolnát 1906-ban Jézus Szíve tiszteletére építették. Nyilvánvalóan, amikor hozzáépült a templom újabb része, az ugyanúgy ezt a titulust, felszentelést kapta. Így a harkányi katolikus közösség számára már jó ideje van és lesz is búcsú. A háromnaposra kiterjesztett eseményt viszont csak 2015-től tartjuk. Jézus Szíve ünnepe mindig péntekre esik, amit a templomban ünnepelünk, szombaton pedig a város búcsúnapjára készülünk, amit vasárnap tartunk a templomkertben. A szabadtéri szentmisét igyekszünk mindig színesebbé tenni, így rendszeres vendégeink a város nemzetiségi énekkarai. A szentmise után pedig szeretetvendégsére várjuk a résztvevőket –  nyilatkozta oldalunknak Ronta László, a harkányi Jézus Szíve plébánia vezetője.

A koronavírus-járvány előtt a búcsúnak fontos eleme volt a körmenet és egyéb kísérő programok, amelyek megtartása a megváltozott körülmények miatt sajnos most elmaradnak, de a plébános reményei szerint jövőre már újra megrendezhetik.

A vallási esemény valódi célja a lelki felüdülés és feltöltődés, ami az elmúlt hónapok szigorításai és korlátozásai következtében nem csak a hívő ember számára fontos.

Ahogy Ronta László plébános rámutatott: pénteken a rózsafűzér imádkozása után csendes szentségimádást tartanak, amit különösen szeretnek az emberek, hiszen „mindenki hozza a maga életét, a maga keresztjét, hogy a templomban elcsendesedve imádkozzon.” Ezután szentmisét tartanak.

A vallás – így ezek az események is – egyfajta útmutatást próbálnak nekünk adni arra, hogyan próbáljunk megküzdeni az élet adta nehézségekkel.

„Az élet maga is mindegyikünk számára egy útkeresés. Mi az, amiben meg kell újulnunk az életben. Soha nem lesz már olyan életünk, mint amilyen a Covid előtt volt, de hogy milyen lesz, az csakis rajtunk múlik. Tudunk-e megújulni, előre nézni reménnyel és hittel. Ez a mi búcsúnk lelki programja”- emelte ki a harkányi katolikus plébánia vezetője.

A program részletesebb leírását itt találja.