VállalkozószellemMozsgó
Kezdőlap Kultúra Újabb kinccse...

Újabb kinccsel gazdagodott Baranya

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szigetvártól nem messze, körülbelül ezer lelket számláló falu Mozsgó. A település eddig sem szűkölködött látnivalókban és programokban, de évről évre bővül azoknak a helyeknek a száma, melyek miatt érdemes ellátogatni ide, legyen szó sportról, szórakozásról vagy kultúráról. Kakasfesztivál, erdei futópálya, tanösvény, nemrégiben pedig egy több mint száz éves kápolna helyreállítását végezték el a faluban, amely akár menyegzők vagy koncertek színterévé is válhat. Kovács Zsolt polgármesterrel beszélgettünk arról, hogy miért volt fontos a közösségnek a Biedermann-kápolna megújulása, és arról is, mi áll a falu folyamatos fejlődésének hátterében, mi a siker titka.

– Miért volt fontos felújítani a kápolnát?

– Gyerekkoromban sok időt töltöttem a kápolnának helyet adó parkban, ami Mozsgó központi helyén található. Régóta nagyon rossz állapotban volt ez a most már gyönyörű épület, nem illett a folyamatosan fejlődő faluképbe. Eddig minden polgármester céljául tűzte ki, hogy felújítja, így büszke vagyok rá, hogy ez az én vezetésem alatt sikerült.

A kápolna a felújítás előtt
A kápolna a felújítás után

– A felújításhoz jelentős önerőre is szükség volt, hogy sikerült ezt a hátteret megteremteni?

– Valójában a lakók érdeme, hogy ez megvalósulhatott, az önerőt ők tették hozzá azzal, hogy aktívan részt vesznek a falu életében, a falu fejlesztésében, élnek a lehetőségekkel, dolgoznak és így együtt közös erővel munkálkodik mindenki azon, hogy a település eredményesen működjön. Fogalmazhatunk úgy is, hogy Csak egy számít, Mozsgó!

– Egy sikeres közösség nem jön létre magától, ahhoz egy vállalkozószellemű vezetőre is szükség van. Hogy sikerült ezt mind elérni, mi a titok?

– Eddig minden polgármesternek három fő célkitűzése volt a falu fejlesztésével kapcsolatban. Először is, hogy legyen a falunak pénze, másodszor, hogy épüljön egy út, ami összeköti a falut a mozsgói szőlőheggyel, harmadszor pedig, hogy a kápolna újra megszépüljön. Nekem mind a hármat sikerült elérnem, ami valóban a vállalkozószellemnek és annak köszönhető, hogy minden lehetőséget megragadtunk, amit csak lehetett, az önkormányzat, a település egyesületei és természetesen a lakók egyaránt.

– Mik azok az eredmények, amelyekre büszke?

– Először is munkahelyeket létesítettünk és kezdetben a közfoglalkoztatás keretében elindult az értékteremtés több fronton is, a zöldség- és gyümölcstermesztés, az állattenyésztés, az építkezés, a karbantartás, a fűrészüzem, majd később a vágóhíd, a léüzem is munkahelyet adott az itt lakóknak. Kezdetben a településen élők huszonöt százaléka dolgozott a közmunkaprogramban, mára eljutottunk oda, hogy ez az arány körülbelül öt százalékra csökkent. Az értékteremtő beruházásoknak köszönhetően megindult a fejlődés, ma Mozsgón minden szolgáltatás megtalálható, ami a mindennapokhoz szükséges, és ami vonzóvá teszi településünket a fiatal párok számára is, akik építkeznének vagy ingatlant vásárolnának. Csak néhányat említve a védőnői szolgálat, óvoda, bölcsőde, iskola, könyvtár, focicsapat, futópálya.

– Milyen közösséget érintő fejlesztések történtek és mik a tervek a jövőre nézve?

-Ha az önkormányzatnak van bevétele, akkor a lehetőségek is megnyílnak, így folyamatosan szervezünk programokat minden korosztály számára a tipegőtől a nyugdíjasokig. Gyerekházunkba várjuk a legkisebbeket, az időseknek kirándulásokat szervezünk, erdei tanösvény és futópálya várja a természet kedvelőit. Célunk, hogy minél többen ellátogassanak hozzánk, így bővül a szálláshely szolgáltatás és a programkínálat. A megújult kápolna például koncertek és menyegzők helyszínéül is szolgálhat majd, amelyre már vannak is érdeklődők. A minden évben megrendezésre kerülő Kakasfesztivált pedig ha a járványhelyzet engedi öt naposra tervezzük.