Kezdőlap Gasztro Elkészült a v...

Elkészült a vajszlói piac: rendkívül impozáns lett!

Varga Viktor koncertjével avatták fel az új vajszlói termelői piacot, amely rendkívül impozánsra sikeredett. Nagy Csaba parlamenti képviselő, Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke és Horváth István, Vajszló polgármestere közösen indította útjára az új létesítmény életét.

Vajszló az Ormánság második legnagyobb települése, tizenhat község központja, közlekedési útvonalak csomópontjában fekszik, a szűken vett térség fontos gazdasági, kereskedelmi központja. A vajszlói piac eddig is ismert és közkedvelt volt, de önkormányzati önerő és pályázati támogatás hiányában a területen az elmúlt években nem sikerült beruházást végrehajtani. Nagy Csaba parlamenti képviselő közbenjárásával, valamint a megyei önkormányzat elnökének, Őri Lászlónak a partnerségével a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megteremtette a lehetőséget, hogy Vajszlón megszülethessék a régen várt, mai kornak megfelelő kialakítású, a helyi termelőket a vásárlókkal összehozó piac.

A beruházás során térkővel burkolt, részben fedett, részben nyitott piactér jött létre. A területen új árusító asztalokat állíthatnak fel a termelők. Egy teljesen zárt üzlethelyiséget és egy kisebb irodát is építettek. Új vizes blokk készült, ahol akadálymentesített mosdót is kialakítottak. A villamos energiafogyasztás kiegyenlítésére napelemes energiatermelő rendszert telepítettek. Megoldódott a piac körül a gépjárművek és kerékpárok parkolási lehetősége, megtörtént a szükséges környezetrendezés, gyepesítés, fásítás.

Egy hatvan négyzetméteres belső tér, valamint egy 350 négyzetméteres fedett-nyitott árusító rész jött létre, több mint ezer négyzetmétert pedig leburkoltak, amit rendezvényekre is tudnak még használni, mindezek mellett kialakították a zöldfelületeket is.

A termelői piac létrehozásával a cél az, hogy a helyben termelt árukat közvetlenül a termelőktől vásárolhassák meg a helybeliek, és környéken élők. Fontos célkitűzés, hogy a termelő és a fogyasztó között közvetlen kapcsolat alakuljon ki, a termékek pedig felvegyék a versenyt mind minőségeben, mind árban a hipermarketekkel.

A projekt 180 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, de az eredeti támogatás először 150 millió forint volt, 30 milliót Nagy Csaba közbenjárására adott pluszban a kormányzat.

Vajszlón egyébként több TOP-os projekt is zajlott, zajlik, így például 2018-ban lezárult a Kodolányi János Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola energetikai korszerűsítése, elkészült már a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése 75 millió forintból, közel 80 millióból a szociális alapszolgáltatások fejlesztése, valamint a helyi identitás megerősítését célzó projekt is zajlik.

A megyében Pécsen kívül nyolc különböző helyszínen történik, történt piacfejlesztés mintegy 2,3 milliárd forint értékben. Elkészült már az említett vajszlói, a komlói, a mohácsi, a harkányi, a sellyei, a szászvári és a bükkösdi létesítmény. A sásdi piac megvalósítása pedig előkészítés alatt van.