Kezdőlap Kultúra Sietni kell, ...

Sietni kell, ha még látni akarjuk a Tenkes 60-at!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tenkes kapitánya 1963-ban készült kedvelt tévésorozat 60. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a forgatás helyszínén, a Siklósi Várban másfél hónappal ezelőtt. Azóta iskolai csoportok, illetve messze földről idelátogatók is szép számmal megtekintették.

A kiállítás anyaga két részből áll, az egyik a vár emeleti termeiben kapott helyett, a másik pedig a csárdát mutatja be. A tárlat célja, hogy emléket állítsanak mind a szereplőknek, az írónak, mind pedig a tévésorozatnak, ugyanakkor felkeltsék a fiatalabb generáció érdeklődését. Erre hivatott a 60-as éveket idéző bútorokkal berendezett nappali részlet, ahol egy kanapén ülve nézhetik meg a sorozat egyes epizódjait.

Az első teremben a szereplők fényképei, illetve A Tenkes kapitánya sorozatban hordott ruhái láthatók: Siklósi bácsié, Rózsáé, Buga Jakabé, Eke Mátéé, Veronikáé, Amáliáé. A jelmezeknek köszönhetően szinte megelevenednek a sorozat emlékezetes jelenetei.

Láthatunk még a forgatások alatt készült fekete-fehér fényképeket, érdekességeket olvashatunk az íróról, Őrsi Ferencről, régi képregény részleteket, több évtizeddel ezelőtti plakátokat.

A másik teremben egy autentikus csárdát alakítottak ki Dudva György alakját is megidézve. A látogatóknak, vendégeknek lehetőségük van hozzájárulni a Tenkes kapitánya kultusz életben tartásához az 1000, 3000, illetve 5000 Ft-os emlékjegy megvásárlásával.

A kiállítás év végéig látogatható, majd a Siklósi Vár egyik termében helyezik el, állandó attrakcióként.