Kezdőlap Kultúra Baranya Kincs...

Baranya Kincsei: elképesztő értékek a vármegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A „Baranya kincsei „projekt a vármegyei értékek előtérbe helyezésével a baranyai lakosság körében a vármegyéhez kötődés növelését tűzte ki célul. Több nagyrendezvény, virtuális kiállítási alkalmak valósultak meg. Az innovatív eredménye a projektnek a VR szemüvegekre optimalizált virtuális vándorkiállítás anyagai és a virtuális értéktár túrák. A projekt 232,71 millió összköltséggel valósult meg

A „Baranya kincsei” projekt elsődleges célja a vármegyéhez kapcsolódóan a lakossági pozitív attitűd erősítése volt. Ezt elsősorban az értékek előtérbe helyezésével próbálták elérni.

A 2020 augusztusában indított projektben vármegyei lefedettségre törekvő közösségi felméréssel, tervezéssel indult. A webalapú kérdőív eredményei, illetve azt kiegészítve a közösségi interjúkban megfogalmazottak határozták meg később a projekt szakmai megvalósításának további lépéseit.

A közösségi tervezés mellet négy kötetben kerültek összegyűjtésre a Baranyában a megelőző másfél évszázadban a közelmúltig megvalósult közösségi tevékenységek. A könyvek digitális formában a https://baranyakincsei.hu/kozossegi-tevekenysegek-torteneti-feltarasa/ oldalon olvashatók.

A Baranya Kincsei projektet 2019-ben azzal a céllal tervezték meg, hogy az itt élők jobban megismerjék és a fiatalabb generációkkal is megismertessék azokat az értékeket, amelyek Baranyában körülvesznek bennünket. 2022-2023-ban tudtuk megvalósítani a tervezett programelemeket, amelyekkel több mint nyolcezer baranyait sikerült elérnünk. A projektben hét nagyobb, családi rendezvény került megszervezésre. Sásd adott otthont a kolbásztöltő családi délutánnak, a Bikali Élménybirtokon Anyák ünnepe programot tartottak, de ebben az időszakban valósult meg Siklós város 45 éves ünnepségének a rendezvénysorozata is. Igyekeztek kisebb településeket is bevonni, egy-egy rendezvénnyel a Baranyában élő kisebbségeket is középpontba helyezni. A Roma nőnapot Piskóra szervezték, Gödrén pedig német nemzetiségi családi napot tartottak a pályázat keretében. Érdemes kiemelni a jól sikerült Sellyei Pünkösdöt is, és a 2023-as év kiemelt rendezvényét, a Baranya Vármegyei Értékfesztivált, amelyet a Siklósi várban és várkertben rendeztek meg. Az Értékfesztiválon kerültek bemutatásra Baranya Vármegyei Értéktárban szereplő, illetve helyi értékekről készített tematikus kisfilmek és vármegyéről készített film is.

A projekt egyik kiemelt célcsoportjai a gyerekek és fiatalok voltak. A pályázat keretében a fiatal korosztályt egy innovatív, a 21.századi technológia eszközével szólították meg. A VR-szemüvegekre optimalizált virtuális vándorkiállítás 20 baranyai érték bemutatását tette lehetővé a vármegye 50 köznevelési intézményében. Az intézmények, illetve a települések kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermekhez érjen el a projekt, melynek sikerét mutatja, hogy a vármegye 301 települése közül 200 településről legalább egy gyerek láthatta Baranya értékeit VR-szemüvegen keresztül.

Virtuális értéktár túrát is kifejlesztettek, melyek keretében 12 vármegyei érték járható körbe akár egy okostelefon segítségével. E projektelem fő célcsoportja szintén a diákság, de már a középiskolások, fiatal felnőttek, és a mozgáskorlátozottak, illetve a nyugdíjas korosztály is kiemelt célcsoport. A virtuális séták a https://vrpromo.hu/baranya-kincsei oldalon érhetőek el. A séták VR szemüveg segítségével is végig járhatók.

A projektben megújult, kibővült a korábban kiadott Kincses Baranya kötet. A közel 300 oldalas minőségi kiadvány a Mi Baranyánk címmel magyar, angol és német nyelven olvasható.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, „nekünk pécsiként és baranyaiként is felelősségünk van abban, hogy megmutassuk a pécsi, baranyai identitásunkat. Tulajdonképpen erről szól a Baranya Kincsei projekt is, amellyel több mint nyolcezer ember figyelmét sikerült felhívnunk arra, hogy milyen értékek között él a mindennapokban, mondta a vármegyei vezető.

A projektről bővebb információt a www.baranyakincsei.hu oldalon olvashatnak.