Kezdőlap Közélet Új közösségi ...

Új közösségi teret avattak Siklóson

Péntek délben tartották a Postaszálláson kialakított közösségi tér projektzáró rendezvényét, mely a „Siklós közterületeinek megújítása” pályázat keretén belül valósulhatott meg. A programon részt vett Riegl Gábor, Siklós polgármestere és Nagy Csaba országgyűlési képviselő. Ahogyan a városvezető fogalmazott, nem elég házat építeni, meg is kell tölteni funkcióval, élettel. Ezt hivatott szolgálni ez a beruházás is.

A közösségi tér kialakításának ötletét a településen működő civil szervezetek tevékenységének segítése adta. Egy újabb lehetőséget akartak biztosítani számukra, ahol programokat szervezhetnek, táborozhatnak, kiránduló csoportokat fogadhatnak, illetve a hagyományőrző és lovassport eseményei is megvalósulhatnak.

– 2018-ban az itt lakókkal és a civil szervezetek vezetőivel arról beszélgettünk, hogy mit is kellene csinálni ezzel az elfeledett városrésszel? Milyen tennivalónk van vele? Ez odáig vezetett, hogy polgármesteri programom egyik legfontosabb eleme az lett, hogy az elfeledett, leszakadó félben lévő városrészeket, peremkerületeket felzárkóztassuk – mondta beszédében Riegl Gábor.

Terv szerint, szisztematikusan mentek végig a képviselő-testülettel ezeken a helyeken, építettek járdákat, szennyvízvezetéket a Gordisai úton, fejlesztik a zártkerti részeken, a pincesoroknál a hegyi utakat, és természetesen a Váralja utcát. A polgármester sokat beszélgetett a térség országgyűlési képviselőjével, Nagy Csabával arról, hogy ez a pályázat hogyan alakuljon, és milyen tartalommal tudják megtölteni úgy, hogy a város több szeglete részesülhessen a kicsit több, mint 150 millió forintból. A projektnek három fontos eleme volt, az első kettő már korábban megvalósult, a harmadikat pedig a mai rendezvénnyel zárták. A kivitelezésre négy hónap állt rendelkezésre, de a tervezőknek és kivitelezőknek köszönhetően időben elkészült. Riegl Gábor elmondta, hogy nem szeret úgy építeni, ha azt a helyet nem töltik meg funkcióval. Szerinte ugyanis egy ház semmit nem ér, ha nincsen benne ember és élet.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő szerint az eddigi gazdasági fejlődés felívelő szakasza most recesszióba fordult. Az elmúlt három évet végiggondolva azt látni, hogy hónapról hónapra jó hírekről lehetett beszámolni, többek között olyan beruházásokról, melyeknek köszönhetően a helyi közösség valamilyen értékkel gyarapodott.

– A polgármester úrral folytatott beszélgetéseknek mindig volt egy alapja, hogy próbáljuk meg a várost a siklósi fiatalok, gyerekek szemszögéből újragondolni. Ennek köszönhetően az óvoda, az általános iskolák jó állapotban vannak, kibővítésre, felújításra kerültek. Tizenhárom olyan fejlesztés valósult meg, mely közösségi érdekeket szolgál.

Véleménye szerint két nehéz év fog következni a gazdaság és a város szempontjából, hiszen mostanában az is kérdés, hogy az önkormányzat hogyan tudja önmagát és intézményeit üzemeltetni. Reméli azonban, hogy az elkövetkező időszak nemcsak erről fog szólni, hanem arról is, hogy új fejlesztéseket tudnak majd bejelenteni. Egy biztos, az elmúlt három év hihetetlen nagy menetelés volt a város életében!