Kezdőlap Interjú „Napi k...

„Napi kis sikerek vannak, és azok is közösek”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nádoriné dr. Rohi Éva, Siklós Város Jegyzője számára a kis sikerek legalább olyan értékesek, mint a nagyok. Ezekből pedig akad bőven: egy elégedett ügyfél, egy kedves köszönő levél vagy egy nyertes pályázat. Véleménye szerint nagyon jó az együttműködés a hivatalok között, ez pedig nagy mértékben megkönnyíti a munkáját, eredményessé téve azt.

Meséljen kérem eddigi pályájáról! Miért akart jogász lenni?

–1986-ban végeztem a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Eredetileg bíró szerettem volna lenni, de az egyetemen a közigazgatás iránt kezdtem jobban érdeklődni. Előfelvételisként közel egy évig dolgoztam a közigazgatásban, későbbi választásomhoz ez is hozzájárult. Pályakezdőként Beremenden dolgoztam a hivatalban, 9 évet töltöttem ott. Később hazajöttem, a siklósi hivatalban a képviselőtestület üléseinek előkészítésével, a helyi jogalkotással kapcsolatos feladatokat kaptam. 2009-ben a Drávaszabolcsi hivatalhoz pályáztam jegyzőnek, onnan 2011-ben a Szalántai Közös Önkorányzati Hivatalhoz mentem szintén jegyzőnek. Nagyon szép éveket töltöttem a vidéki hivatalokban, és a hozzájuk tartozó településeken. 2020. áprilisában jöttem ismét haza, előbb osztályvezetőként, majd 2020. július 1-től jegyzőként látom el feladataimat.

Mit érzett az első napon, amikor jegyzőként kezdett dolgozni a Siklósi Önkormányzatnál?

–Nem volt első nap. Inkább azt mondanám: nem az a fontos, hogy milyen beosztásban dolgozom a hivatalban, inkább az tölt, töltött el jó érzéssel, hogy a végzettségemet, eddigi szakmai tapasztalatomat a szülővárosom szolgálatába állíthatom.

Melyek a legfőbb jegyzői feladatai?

–Viccesen inkább azt mondom, hogy mi nem. Létezik egy Jegyző című újság, amiben egy kollégám versbe szedte egyszer a jegyző által ellátott feladatokat. Elég hosszúra sikerült vers volt. Komolyra fordítva a szót, a jogszabályok a hatásköröket a jegyzőre ruházzák, persze ezeket nem személy szerint ő látja el, hanem az önkormányzat, esetünkben az önkormányzatok (Siklós, Matty) által fenntartott hivatal. Kollégáim jól képzett, feladataikat színvonalasan ellátó szakemberek, akik nélkül egy hivatalvezető sem tud hatékonyan dolgozni.

Milyen témával fordulnak Önhöz a legtöbben?

–Kezdő koromban egy háziorvos ismerősöm azt mondta, hogy mindenkinek a maga baja a legnagyobb. Így van ez a hivatalban is. Nem lehet felsorolni, kiragadni ügyeket. Van, aki szociális ügyben kér segítséget, mert megélhetési gondokkal küzd, van, aki csak a problémáját mondja el, és abban kér segítséget, hogy hová forduljon, melyik hatósághoz. Az ajtóm általában nyitva van, a havi egy fogadóórán kívül is többnyire elérhető vagyok személyesen, telefonon, vagy e-mailen.

Melyek a 2023-as év céljai?

–Konkrét célokat 2023-ra nem tudnék megfogalmazni. A hivatal törvényes és szakszerű működése, a testület munkájának előkészítése, a döntések végrehajtásának szervezése, a lakosság színvonalas tájékoztatása, a kollégák közötti jó munkakapcsolat megőrzése, és hosszan sorolhatnám még. Ezek nem csak 2023-ban, hanem folyamatosan a céljaim.

Mit tart a legnagyobb sikerének?

–Legnagyobb sikerről sem tudok beszámolni. Napi kis sikerek vannak, és azok is közösek az önkormányzat valamennyi dolgozójával. Ha egy ügyfél elégedetten távozik, mert megoldódott a problémája, ha határidőn belül kiküldtük a testületi előterjesztéseket a képviselőknek, ha egy ellenőrzés nem tartalmaz kedvezőtlen megállapításokat a munkánkkal kapcsolatban, ha érkezik egy köszönő levél, amire nem is számítottunk, a nyertes pályázatok, az átadott fejlesztések, a gyönyörű parkok, tiszta közterületek mind jó érzéssel töltenek el.

Miben a legerősebb Siklós?

–Azt gondolom, hogy a város vezetése, az intézmények, civil szervezetek és a hivatal között jó a kapcsolat kölcsönös tiszteleten, bizalmon alapul. Ilyen körülmények között könnyebben megoldhatók a nehezebb feladatok is. Kölcsönösen segítjük egymást a város fejlesztése érdekében.