Kezdőlap Gazdaság Akkugyárhiszt...

Akkugyárhiszti: a pécsi LMP-s zöldbiztos nemrég még az akksik mellett érvelt

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A debreceni óriásberuházás során létrehozandó akkumulátorgyár ügyében csapott hullámok elértek Pécsre is. A szocialista-jobbikos uralom máris leszögezte, hogy ők nem hoznak ilyet a városba, de az LMP szerepéről is kiderült, hogy most egészen mást mondanak, mint pár éve-

A baranyai megyeszékhely baloldali városvezetése egyetlen olyan nagyberuházót, vagy jelentősebb munkahelyteremtő cég letelepedését nem tudja felmutatni, amelynek a városba hozatalát önállóan oldotta volna meg. Legutóbb pedig a debreceni akkumulátorgyár indított hisztériát a pécsi baloldal.

Jobboldali véleményvezér, Trombitás Kristóf annak kapcsán jelezte, hogy a baranyai vármegyeszékhelyen jó helye lenne az akkumulátorgyárnak, amely ellen hivatásos, importált tüntetők tiltakoznak Debrecenben környezetvédelmi okokra hivatkozva. Holott hazánkban szigorúbbak a jogszabályok, mint az uniós államok többségében, és a kínai gigaberuházás rengeteg munkahelyet teremt, valamint hazai GDP-t is növeli.

Ahogy várható volt, a baloldaliak nem kérnek Pécsen az ilyen beruházásokból: az egyik MSZP-s és az egyik jobbikos képviselő ugyanis le is szögezte, amíg ők vezetik a várost ilyen beruházás nem lesz. Trombitás erre aztán úgy reagált, hogy ameddig Pécset a dollárbalosok irányítják, addig a kompetencia súlyos hiánya miatt elég nehézkes lesz, hogy komolyabb befektetőket győzzenek meg.

Az LMP pedig hétfőn országos aláírásgyűjtést is indított, hogy ne lehessen akkumulátorgyárakat telepíteni. Ennek kapcsán a pécsi zöldbiztos, Kóbor József LMP-s politikus szerepe is érdekes. Kóbor ugyanis néhány éve még az atomerőmű-fejlesztés ellen éppenséggel a akkumulátorok mellett érvelt, mondván „a puffer akkumulátor-és tüzelöanyagcella-telepek egyenlítik ki a megújulók változó teljesítményét. Ezért sem kellenek majd a hatalmas alaperőművek és az atomerőművek sem”.

Nyilvánvalóan egy ekkora beruházás nemcsak Pécsnek, hanem a vármegyének jelentős gazdasági lökést adhatna, a baloldal ugyanakkor ezeket a beruházásokat – vélhetően külföldi – politikai okokból gátolja.