Kezdőlap Gazdaság Sásdi tanuszo...

Sásdi tanuszoda: ígéretek vannak, és valami más?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába ígérték meg legutóbb azt, hogy a múlt év végére elkészülnek a sásdi tanuszodával a kivitelezők, hónapok óta semmilyen mozgás nincs a területen. A város polgármestere, Jusztinger János szerint viszont néhány hónap alatt be lehetne fejezni a beruházást.

Áznak a falak, oldalról veri az eső az épületet, a nyílászárók üres helyén átfúj a szél a házon – ez a szomorú kép fogadja azokat, akik a sásdi polgármesteri hivatal mellett félbehagyott tanuszoda építkezését látják. Pedig a kezdetek még nem ilyen szomorú történetet vetítettek előre: az akkori emberi erőforrások miniszter, Balog Zoltán 2014-ben – tehát több mint hat éve- jelentette be, hogy az országban több tanuszodát is építenek és az új helyszínek közé bekerült Sásd is.

Az elképzelés az volt, hogy olyan létesítményeket hozzanak létre kistérségek, mikrotérségek központjában, ahol a helyi fiatalok, az iskolások, az óvodások meg tudnak tanulni úszni, megszerethetik az úszást, az egyik legegészségesebb sportot. Fontos volt az is, hogy amennyiben a pályák nem foglaltak, akkor tanítási időn kívül a felnőttek előtt is nyitott legyen az uszoda, nyáron pedig strandként funkcionáljon.

A munkák el is indultak néhány évvel ezelőtt, és a döcögős tempó ellenére még úgy tűnt, mintha sínen is lenne a beruházás, az épület azonban félkész, hónapok óta nem nyúltak hozzá.

Sásd polgármestere, Jusztinger János szerint az önkormányzat nem tudja befolyásolni a kivitelezést, hiszen nem a város beruházásáról van szó, hanem a Nemzeti Sportközpontok fejlesztéséről, így maximum csak levelekkel tudják sürgetni a munkát.

– Tavaly néhány napot voltak itt a munkások, akkor a kivitelezést végző Hanley Service Kft. ügyvezetőjével, Lacza Zsolttal is beszéltem, és a befejezés végső dátumaként a múlt év végét jelölte meg. Ez nem történt meg, de nem is volt semmilyen mozgás a területen hosszú hónapokig.

A városvezető szerint a helyzet azért is elkeserítő, mert az önkormányzat nagyjából 30 millió forintot költött korábban arra, hogy megteremtse a megfelelő infrastrukturális hátteret a beruházás helyszínén, ráadásul néhány hónap alatt be lehetne fejezni a munkát.

Természetesen lapunk munkatársa kereste már a Nemzeti Sportközpontokat is, sőt még a cég igazgatójával is beszélt, de lassan két hónapja hiába várja a választ a sajtómegkeresésre.

A kivitelezést végző cég ügyvezetőjét, Lacza Zsoltot ugyan szerdán elértük telefonon, de ő is csak annyit mondott, keressük a Nemzeti Sportközpontokat kérdésben. Azt viszont leszögezte, hogy „be fogják fejezni a tanuszodát”, de hogy erre mikor kerülhet sor, arra nem válaszolt.

Kiemelt képünkön a félkész épület látványterve