Kezdőlap Baranya Tenkes kapitá...

Tenkes kapitányával „szabadult ki” Szoboszlai, ez végül győztes gólt ért

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Paradés 92. percben lőtt góljával jutott ki – illetve maradt otthon – a magyar válogatott a jövőre megrendezendő Európa-bajnokságra, azt már kevesen tudják, hogy a játékos „kiszabadításához” még Tenkes kapitányát is bevetették a szurkolók. 

Szoboszlai Dominikot ugyanis először nem akarta elengedni az osztrák csapata, az FC Red Bull Salzburg amit azzal indokoltak, hogy több játékostársa is pozitív tesztet produkált koronavírusra. Emiatt a hazai drukkerek el is árasztották a csapat Facebook-oldalát, követelve a klubtól azt, hogy a játékos hazatérhessen a sorsdöntő Izland ellen mérkőzésre.

A #freeszoboszlai hashtagek mellett különböző mémeket is bevetettek az internetes népművészek, köztük voltak olyanok is, amelyek a legendás, 1963-ban forgatott, Dél-Baranyában, a Villányi-hegységben játszódó Tenkes kapitánya című filmsorozatot idézték fel, s azt a küzdelmet, amit a Rákóczi-szabadságharc idején a labancokkal folytattak a kurucok. (Volt, aki az ’48-as forradalomra is emlékeztette az osztrákokat.)

Azt valószínűleg már nem tudjuk meg, hogy a Salzburg a magyar szurkolók nyomására, vagy pedig a valóban elvégzett koronavírusteszt negatív eredménye miatt engedte el, mindenesetre az tény, hogy a magyarok kurucosan kiálltak érte, Szoboszlai pedig kurucosan „végzett” az ellenféllel.