Kezdőlap Sport Örülök annak,...

Örülök annak, hogy egy intelligens, fiatal csapattal dolgozhatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tökéletes bemutatkozás. A múlt héten nevezte ki a korábban a Bonyhád-Majost irányító Kardos Ernőt a PTE-PEAC a megüresedett kispadra és az új szakvezető rögtön egy nagy skalpot szerzett az egyetemistákkal a labdarúgó NB III. Dél-Nyugati csoportjában. A baranyaiak a Ferencváros II. csapatát győzték le kiválóan küzdve, Archie Hawkins góljával 1-0-ra. A Téma Baranya a pécsi származású Kardos Ernővel beszélgetett a három pontot érő start után.

Miután felmondtam Majoson és eljöttem, úgy terveztem, hogy pihenek és majd a télen, ha lesz lehetőség, elmegyek egy olyan csapathoz dolgozni, ahol van kihívás – kezdte a 44 esztendős szakember. – Időközben többen is megkerestek, kaptam ajánlatot akadémiától, hívtak az NB II-be pályaedzőnek, ami megtisztelő volt és alacsonyabb osztályból is volt érdeklődés.

Mi döntött a pécsiek mellett?

Mindenkit meghallgattam, így a PEAC vezetőivel is beszélgettem. Nem titok, hogy pécsi srác vagyok, itt nőttem fel és az édesapám is itt futballozott, így prioritást élvezett ez az ajánlat. Szimpatikus a vezetés; tetszett az, amit felvázoltak, így végül könnyen megegyeztünk. Ismerem a csapatot, úgy gondolom, több van a srácokban annál, mint amit eddig mutattak és persze személy szerint imádom a kihívásokat.

Milyenek voltak az első benyomások, hogy készítette fel a fiúkat a Fradi ellen?

Emlékezetes volt az első közös nap a csapattal. Kellő tisztelettel fogadtak, jól sikerült a belépőm, és elmondtam, hogy nálam fontos a jó hangulat, a fegyelem pedig alapelv. A srácok vevők a munkára, az első edzésen is koncentráltak voltak és a következő napokban is végig azt sulykoltam, hogy higgyenek magukban, bízzanak egymásban és bennem is. Megalkuvást nem tűrően kell belemenni a munkába és biztosan meglesz az eredménye. A tavalyi 7. helyezett csapatból 13-an most is itt vannak, azt hiszem, jót tett nekik is az új impulzus. Örülök annak, hogy egy intelligens, fiatal csapattal dolgozhatok.

Hogy élte meg a hétvégi győzelmet?

Egy győzelmet megélni sokkal jobb, mint vereséggel kezdeni egy új kispadon, de a látottak alapján őszintén mondhatom, hogy ha nem ez lett volna a végeredmény, akkor is megdicsértem volna a fiúkat. Amit a mérkőzés előtt megbeszéltünk, maximálisan megcsinálták, ráadásul néhány ember súrolta a képességei határát is, komfortzónán kívüli állapotba került. Én is tele voltam adrenalinnal és nagy dolog, hogy megvertünk egy jó Fradit.

Mennyit számíthat, hogy jól ismeri a mezőnyt?

Tény, hogy ismerem a mezőnyt, de napjainkban már minden meccset vissza lehet nézni videón, így bárki tájékozódhat a csapatokról. Felkészült vagyok az ellenfelekből, de tudni kell, hogy mindig a pillanatnyi állapot, az egyéni döntések vagy éppen a hibák döntik el a mérkőzések sorsát. Az NB III Dél-Nyugati csoportja elég kiegyensúlyozott az eddigi tapasztalatok alapján: a Szentlőrinc és az Iváncsa kiemelkedik, a többiek viszont lényegében bárhol bárkit meg tudnak verni.

Mi lehet a cél a folytatásban, mik az elvárások, hova érhet oda a csapat?

A cél a bennmaradás kiharcolása, jelenleg ez a realitás. Én maximalista vagyok, mindig egy meccsre koncentrálok, mindig a soron következő mérkőzés foglalkoztat. A következő forduló külön pikantériája, hogy volt csapatom, a Bonyhád-Majos ellen lépünk majd pályára, igaz, ez is csak egy összecsapás lesz a sok közül. Az a feladat, hogy ha törik, ha szakad a pécsi csapat őrizze meg NB III-as tagságát.

Az élvonalban játszott

Az 1979-es születésű Kardos Ernő számára nem idegen hely Pécs! Itt nőtt fel, játékosként a PMFC színeiben mutatkozott be a felnőttek között, majd innen került a Ferencváros együttesébe. Ezt követően többek között megfordult a Győri ETO FC és a Kaposvári Rákóczi csapatában is az élvonalban, valamint Ausztriában is játszott a Union FC Eferding gárdájában. Később magára húzta például a Komló, a Pécsvárad, valamint a Kaposvölgye és a Dombóvár mezét is. Kardos Ernő a játékos-pályafutás befejezése után edzőként folytatta karrierjét. A fiatal szakember legutóbb a Majosi SE csapatát vezette 84 tétmérkőzésen át.

Fotók: Facebook/PTE-PEAC labdarúgás