Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kevésen múlt, hogy megnyerje az új évad első nemzetközi kupamérkőzését az NKA Universitas Pécs női kosárlabdacsapata. A lányok a törökországi Bursa otthonában léptek pályára és 78:75 arányban maradtak alul. A szemtanúk szerint a végjátékban erősen lejtett a hazai pálya.

Az első kosarat Mérész Beatrix szerezte, majd a hazaiak vették át az irányítást. Az első tíz perc végén egyenlő állást mutatott az eredményjelző (16-16). A második negyedben Sydney Wallace vette hátára a baranyai csapatot, büntetőből és a triplavonalon túlról is betalált és 21-16-ról hozta fel az együttest. A negyed derekáig fej-fej mellett haladtak a felek, majd Weninger Virág hármasa és Mérész Beatrix 2+1-e után lélegzetvételnyi előnyre tett szert a Pécs. A lányok a nagyszünetig még összehoztak egy 9-0-s sorozatot és 12 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

Amilyen jól sikerült a második negyed vége, annyira rosszul indult a folytatás. A közönség is megérezte, hogy lehet keresnivalója csapatának és rendre füttykoncert követte a vendégek támadásait. A 25. percben Jovan Gorec időt kért, ekkor egy pont volt a különbség. 47-48-nál még a Pécs vezetett, de hullámvölgybe került a társaság, ráadásul Sydney Wallace combsérülése miatt kivált a játékból. A harmadik negyed 58-58-nál ért véget.

Négy és fél perc volt vissza a meccsből és még mindig pécsi előnyt mutatott az eredményjelző (65-64), így az izgalmak megmaradtak a végjátékra is. A baranyaiak 71-68-ra vezettek két és fél perccel a vége előtt, a török büntetők után azonban olvadt az előny. A klub honlapjának beszámolója szerint a végjátékban a büntetőké és a játékvezetőké lett a főszerep, többek között a pécsi vezetőedzőt is kiállították és a lányok végül alulmaradtak az egyenlőtlen küzdelemben.

 „Semmi értelme ilyen meccseket játszani, ami itt történt, az túlmutat a kosárlabdán, és ilyennek nem szabad megtörténnie. Büszke vagyok arra, ahogy a játékosaim küzdöttek, a Wallace sérülését is még túléltük, de az utolsó 90 másodpercben történtekkel már nem tudtunk mit kezdeni. Szégyen, amit műveltek velünk!” – mondta a találkozó után Jovan Gorec vezetőedző.

Európa Kupa, 1. forduló

Bursa Uludag Basketbol – NKA Universitas Pécs 78-75 (16-16, 16-28, 26-14, 20-17)
Bursa, 200 néző. V.: Baloun (CZE), Tvauri (GEO), Obertova (SVK)

NKA Universitas Pécs: Tadic 10, Smailbegovic 4/3, Wallace 16/3, Mérész 11, Williams 12. Csere: Olawuyi 2, Weninger 18/6, Kiss -, Laczkó 2, Rátkai -. Edző: Jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Daliborka
   
Fotó: peacpecs.hu