Kezdőlap Politika A béke helyet...

A béke helyett a nagy semmit választotta Szigetvár

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába halnak meg gyermekek, asszonyok, fiatalok, férfiak – köztük kényszersorozott magyarok – a több mint egy esztendeje dúló orosz-ukrán háborúban, a helyi baloldal nem foglalt állást a szomszédos államban dúló háború mihamarabbi befejezését célzó határozatról.

A nagy semmit fogadta el Vass Péter polgármester vezette baloldali testület a minap Szigetváron ahelyett, hogy a béke mellett állt volna ki. Bár a gyurcsányista ellenzéki oldalon igyekeznek lekicsinyelni a békepárti nyilatkozatokat az önkormányzatok részéről, csakhogy éppen ugyanez a baloldal máskor az önkormányzatok fontosságát hangsúlyozza. Ráadásul a Megyei Jogú Városok Szövetségének felhívása arról szól, hogy a több mint egy éve dúló háborúban még mindig nincs jel arra, hogy a felek békésen akarnák megoldani a konfliktust, amely több százezer emberéletet követelt, és hosszú évtizedek után óriási humanitárius válságot okozott. Ezt a háborút pedig egész Európa, így Magyarország is megszenvedi, amin a brüsszeli szankciók csak rontottak.

Szita Károly, a szövetség elnöke ezért is hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben az egyetlen megoldás gazdasági értelemben és erkölcsileg is csak a béke lehet.

A nemzeti oldal Szigetváron is szorgalmazta a békepárti határozat elfogadását, ám a gyurcsányista elképzeléseknek megfelelően viselkedő baloldali többség inkább azt a semmilyen határozatot hozta, hogy „nem kíván állást foglalni”.

– Rendkívül felháborítónak tartom, hogy képviselőknek kell elmagyarázni, hogy az egy esztendeje tartó háborúban gyermekek halnak meg, és visznek el a frontra kárpátaljai fiatalokat, akik magyarként halnak meg az ukrán hadseregbe besorozva – mondta Fazekas Róbert, a Fidesz szigetvári frakcióvezetője. – Még mindig meg kell magyarázni azt, hogy az ember ezrei, tízezrei halnak meg, értékek vesznek oda.

Szita Károly elnök azért kérte a hazai településeket, hogy csatlakozzanak a békepárti felhíváshoz, mert minél többen teszik ezt, annál erősebb felhatalmazást tudnak adni a kormánynak, és erőteljes jelzést küldeni az Európai Uniónak, hogy ebbe az irányba igyekezzenek elmozdítani a felek közötti véres összecsapást.