Három dél-baranyai város polgármestere és a térség parlamenti képviselői is egységesen lépnek fel a turizmus erősítése érdekében. Egyeztetik a programnaptárakat, ezzel segítik elő, hogy a térségbe látogatók minél több időt töltsenek itt – közölték az érintettek a keddi sajtótájékoztatójukon, amelyen hangsúlyozták: remek élményeket kínálnak biztonságban.

A gyönyörű tavaszi időben a már megérkezett fecskék csicsergő hangja adott aláfestést annak a sajtóeseménynek, amelyet a járványhelyzet alakulása és az oltások számának növekedése után bekövetkezett enyhítések miatt optimista hangulatban tarthattak meg a Siklósi Vár bástyáján.

Együttműködnek egymással

A házigazda Siklós polgármestere, Riegl Gábor szerint úgy tervezik a nyári szezont, hogy mindenekelőtt a biztonságot tartják szem előtt, mert a vírus még mindig itt van köztünk.

-Egyeztettünk egymással a rendezvényekről, a három város biztonságosan kíván élményeket nyújtani a turistáknak és az itt élőknek – mondta a városvezető. Bár márciusi nyitással számoltak korábban, de várhatóan a pünkösdi, május 21-i hétvégén tudják elindítani a térség turisztikai nyitását. A Siklósi Vár már látogatható védettségi igazolvánnyal, a helyi fürdő is pünkösdkor nyit várhatóan, az ezt követő időszakban arra készülnek, hogy minden hétvégén valamilyen programot rendezzenek.

Zajlik a várkerti rekonstrukció

A polgármester beszámolt arról, hogy várkert rekonstrukciója jelenleg is zajlik, a júliusig tartó munkálatok során megújul a közvilágítás, lesznek új parkolók, új játszótér, valamint egy fogadóépületet is felhúznak. A fejlesztés elkészültét sztárfellépővel szeretnék megünnepelni július végén. A területet tehát csak ezután tudják igénybe venni a programok szervezői, addig a vár belső részeit, illetve a környező területeket használják. A tervek szerint augusztus 6-7-én mutatják be a Kinizsi, a nép fia rockmusicalt – amit előtte ingyen nézhetnek meg az egészségügyi dolgozók -, augusztus 13-15. között megtartják a Siklósi Várfesztivált, szeptember első hétvégéjén pedig megrendezik a Buga Jakab biciklis túrát, melynek fő szervezője a Balatonkör SE és a fővédnöke a siklósi önkormányzat.

A gyógyvíz legendája

Harkány polgármestere, Baksai Tamás megerősítette lapunk korábbi értesülését, miszerint május 20-án tárja ki a kapuit a gyógyfürdő, ám ha jó idő lesz, akkor egy strandmedencét is megnyitnak majd. Az első időszakban kedvezményes jegyet kínálnak 2500 forintért, csak akkor térnek vissza a korábbi jegyárakhoz, ha a teljes nyitás megtörténik, normál üzemmódban működnek várhatóan június 16-tól. Elmondta azt is, hogy a létesítmény azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik részt vettek a koronavírus elleni harcban, ez év végéig 1000 forintos kedvezményes belépőjegyet biztosítanak. Ezzel szeretnék nekik megköszönni azt, amit tettek a hazáért – fogalmazott a polgármester.

Megköszönik az egészségügyi dolgozóknak

A fürdőváros hetente szabadtéri filmvetítésekkel készül, illetve több kisebb rendezvényt is tartani fognak a szabadtéri színpadon és a fürdőben. A nagyobb programok szervezésével óvatosabbak, mert egyelőre nem tudni, hogy milyen feltételekkel lehet ezeket megrendezni. Mindenesetre, ha lesz szüreti fesztivál, akkor azt az augusztus huszadikai ünnephez kapcsolják – egyeztetve Siklóssal, Villánnyal – és bíznak abban, hogy ősszel rendeződik majd a helyzet és a kormányzati támogatásból zajló fürdőfejlesztés is addigra lezárul. Az engedélyeket megszerzik, teljes gőzzel üzemelhet majd az élményfürdő is a gyógyfürdő mellett.

Különleges attrakciónak ígérkezik, hogy a harkányi gyógyvíz legendáját is megéneklik Rudán Joe közreműködésével, az ősbemutató stúdiómunkálatai, próbái pedig már javában zajlanak.

Villányban is készülnek

Mayer István, Villány első embere arról szólt, hogy idén is készülnek olyan tematikus hétvégékre, amikor lezárják az autós forgalom elől a fő utcát, így az gasztrosétánnyá alakul át. A polgármester is abban bízik, hogy ősszel már a védelmi intézkedéseknek köszönhetően eljutnak oda, hogy a Villányi Vörösbor Fesztivált meg tudják tartani október 1-3. között, de előtte még július 9-10-én rendeznék meg a Rozé fesztivált, a “Ha Péntek, akkor Villány!” sorozatot is szeretnék folytatni, ahogyan a Fröccsmozi eseményt is. Július végére nagykoncertet terveznek, valamint továbbra is a helyi vállalkozókkal együttműködve szerveznék meg a tematikus sváb hétvégéket, amelynek igen jó fogadtatása volt.

Nagyobb teret kapnak

A villányi polgármester elmondta azt is, hogy a vállalkozóknak idén is nagyobb közterületet biztosítanak azért, hogy a teraszokon biztonságosabb távolságban tudjanak vendégeket fogadni.

A vendégéjszakák 41 százalékát itt töltötték el

Nyugat-Baranya parlamenti képviselője, Nagy Csaba elmondta, hogy a 2020-as év nehézségekkel teli esztendő volt a turizmus szempontjából is, figyelemre méltó azonban, hogy Villányban, Siklóson és Harkányban töltötték el a turisták Baranya megye összes vendégéjszakájának 41 százalékát. A polgármesterek, a turizmusban dolgozók tehát bebizonyították, hogy turisztikai szempontból talán ez a három település a legfontosabb a megyében.

– A három város összefogása országosan is példaértékű, remélem, hogy más települések és a megyeszékhely is tud ehhez csatlakozni – tette hozzá.

Nagy Csaba felidézte, hogy Hargitai János, a mohácsi térség parlamenti képviselője szorgalmazta az M6-os sztráda horvát határig történő meghosszabbítását, a napokban pedig az a hír is megjelent, hogy immár a villányi bekötőutat is elkezdték tervezni, ami a térség számára nagyon fontos lépés a megközelíthetőség szempontjából.

A parlamenti képviselő kitért arra, hogy a turisztikai szolgáltatóknak a magánszálláshelyek felújítására a Kisfaludy-program keretében Siklósra 43 millió forint érkezett, míg Harkányba több mint 410 millió forint.