Kezdőlap Közélet Mesékkel hang...

Mesékkel hangolódnak a karácsonyra a siklósi diákok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

 

 

Rendhagyó programmal zajlik az ünnepi várakozás a siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskolában. A gyerekeket minden reggel meglepetésvendég várja, aki kedvenc történetét meséli el nekik. A meghitt környezetet az intézményben kialakított mesekuckó biztosítja.

Az intézmény oktatói ötletüket abból az Erasmus+ programból merítették, melyben hat uniós ország iskoláival közösen vesznek részt. A projektben külföldi iskolákkal együtt a tanítás minőségét fejlesztő különböző altémákat és terveket dolgoznak ki közösen. Ahogy Heller Tünde tagintézményvezető-helyettes kérdésünkre elmondta, a portugáliai útjuk során hallottak erről a lehetőségről és emelték át az iskola adventi programjába.

A hatásosabb élmény érdekében az oktatók mesekuckót alakítottak ki az iskola folyosóján, ahova minden reggel egy osztály ülhet be. A tanulók ilyenkor találkoznak először az olvasóval, aki kedvenc történetét meséli el számukra. A vendégek az iskola falain kívülről érkeznek, akiket a gyerekek más szituációkból ismernek. „Első nap a Mohácsi Tankerület vezetője Käszné Lebő Zsuzsanna és Schefferné Gárdai Györgyi szakmai vezető járt nálunk, de Riegl Gábor polgármester vagy Szentgyörgyváry Péter várkapitány is vállalt egy-egy napot. Védőnők, iskolarendőrök, volt kollégák is elfogadták a felkérésünket”– mondta el a pedagógus.

Kép forrása:facebook/Batthyány Kázmér Általános Iskola

Az iskola nem határozta meg a történetek témáját. „Nem volt kikötés, hogy csak adventi mesék hangozhatnak el. Mindenkire rábíztuk, hogy mi az, amit szívesen adna elő a gyerekeknek” – jegyezte meg. Ugyanakkor fontos szempont volt, hogy a mesélő az adott korosztály világához igazodjon.  „A kicsikhez, az elsősökhöz például visszahívtuk a volt óvónéniket. Igyekeztünk odafigyelni arra is, hogy a felsősökhöz olyan vendégek érkezzenek, akik megértik az ő nyelvüket és a számukra megfelelő történeteket hozzák el”– emelte ki a tanárnő.

Heller Tünde szerint a mesekuckó maximálisan betölti a szerepét, a gyerekek szívesen ülik körbe és hallgatják a történeteket. „Előfordul, hogy a szünetben is bekéretőznek, ezért nyitottá tettük. Megesik, hogy beviszik a könyveiket és ott tanulnak – többfunkciós térré vált.”

A pedagógus a mesélés hatásaira is rámutatott. „Fontosnak tartjuk, hogy a felsősök is kapjanak a mesékből. Fejlődik a szókincsük és kimozdítjuk őket a számítógépek valamint az okoseszközök világából”.

A program november 28-án, az első adventi gyertyagyújtással kezdődött és december 21-ig tart. A zárónapon Paczur István, tagintézmény vezető mesél majd az iskola minden diákjának.

Kiemelt kép forrása:facebook/Batthyány Kázmér Általános Iskola