Kezdőlap Kultúra Húsz éves let...

Húsz éves lett az Alapfokú Művészeti Iskola Siklóson

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos csoport, egyesület, zenekar és intézmény bizonyítja, hogy Siklós mennyire elkötelezett a művészetek iránt. 2022. május 26- án a művészeti oktatás elmúlt húsz évére emlékezett a város a Siklósi Vár udvarán. A látványos műsor, a bemutatott produkciók egyben a diákok tanévzáró vizsgája is volt. Rengeteg vendég, köztük Riegl Gábor polgármester, illetve jelenlegi és volt tanárok, szülők tisztelték meg az eseményt.

Márki Norbert, az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg a rendezvényt:

– Húsz év egy ember életében sem kevés, ennyi időhöz rengeteg élmény, siker kapcsolódik, mégis valahogy nagyon gyorsan elmúlik. Az alapítók gondolata az volt, hogy felfedezzék és kibontakoztassák a tehetségeket, fejlesszék a képességeket. A művészeti képzés rendkívüli módon fejleszti a gyerekek személyiségét, és ez visszahat a tanulmányaikra is, hatással van életükre. Érzékenyebbek lesznek a körülöttük zajló eseményekre.

Banáné Gyúró Julianna, a művészeti iskola korábbi vezetője a kezdetekről beszélt. Arról, hogy a 2003/2004-es tanévben azzal az elgondolással indították el a művészeti oktatást, hogy mindenki tehetséges valamiben. Először csak a Batthyány Kázmér Általános Iskola tanulóinak részvételével, majd a következő évtől már a kistérséggel együttműködve. 12 iskolával (Újpetrével, Nagyharsánnyal, Beremenddel, Egyházasharasztival, Alsószentmártonnal, Olddal, a siklósi Sztárai Mihály Református Iskolával, Diósviszlóval, Kémessel, Nagypeterddel, Somogyapátival, Bogádmindszenttel) kötöttek együttműködési megállapodást. A művészeti képzésen belül eleinte táncművészetet – moderntánc és néptánc tanszakkal -, szín- és bábművészetet, képző- és iparművészetet oktattak. Később a Zeneiskola is csatlakozott hozzájuk. A volt intézményvezető, aki 15 évig vezette az Alapfokú Művészeti Iskolát, egy volt diákját idézve fejezte be a beszédét: „Ha nem lettem volna művészetis, csak egy egyszerű diák lettem volna.”

Ezután Németh Sára szobrász, a kerámia tanszak volt tanára megnyitotta a képzőművészeti tanszak volt és jelenlegi diákjainak alkotásaiból készült kiállítást.

– Mindegyik műalkotás mögött a növendék egyéni története és megfogalmazott elképzelése áll, mely a tehetségét és a kreativitását tükrözi.
A kiállítást az érdeklődők egy hónapon keresztül tekinthetik meg a vár emeleti kiállító termében.