A fodrász szakma élmezőnyében a siklósi anya-lánya páros

Idén sem pihen Jójártné Szeibert Natália mesterfodrász, hajgyógyász és lánya Jójárt Natasa Emese fodrász, kéz és lábápoló műköröm építő mester. Két nemzetközi online verseny után 2023-ban is remekeltek a 65. alkalommal megrendezett Nosztalgia Magyar Bajnokságon május 6-7-én, Balatonfüreden. Hét kategóriából összesen négy dobogós helyezést értek el. 

Az anya-lánya párosnak közel 400 nevező mellett kellett megmutatnia tudását a jubileumát ünneplő magyar eseményen. Jójártné Szeibert Natália két kategóriában indult: míg a női fodrász Fashion kategória – Technical Free Style számban ötödik, a férfi fodrász Felnőtt Fashion Pro Szárításban második helyezést ért el.

„Mindkét szám a kreativitásról, a technikai tudásról és a gyorsaságról szólt. A női kategóriában saját tervezésű frizurát kellett készítenem. Ugyan nem volt időkorlát és a nagyközönségtől elvonultan, nyugodt körülmények között álmodhattam meg, majd készíthettem el a kreációmat, a verseny helyszínére visszatérve csak három perc állt rendelkezésemre a tökéletes beállításra. A másiknál pedig mindösszesen 10 perc állt a rendelkezésemre, hogy egy teljesen vizes hajból versenyfrizurát szárítsak be” – jegyezte meg Natália a Téma Baranya kérdésére.

Jójártné Szeibert Natália és Jójárt Natasa Emese munkái a 65. Jubileumi Magyar Bajnokságon

„A már említett női fodrász számban én is indultam, ráadásul hatalmas öröm volt számomra, hogy a negyedik helyet megszerezve édesanyámmal közösen állhattam fel a színpadra” – emelte ki Natasa, aki ez mellett kettő férfi fodrász számban, a Kreatív és Klasszikus Frizura Szárítás kategóriában, valamint az Felnőtt Férfi összetett  kategóriában is második helyezést ért el.

„A legnagyobb kihívást ugyanakkor az idén először indított Címlapfotó kategória jelentette a számomra. Az ide készített munkát egy A/4-es méretben kinyomtatott fotón kellett bemutatni a zsűrinek. A fényképen látható kész alkotás mögött azonban több hónapos munkám áll” – hangsúlyozta Natasa.

Jójárt Natasa versenymunkája Címlapfotó kategóriában a 65. Jubileumi Magyar Bajnokságon. Fotó: Vivien Vivee Vivien

A fodrász, kéz és lábápoló, műköröm építő mester minden szaktudását felhasználta alkotása elkészítésekor. „Az angyalként megjelenő modellen szinte mindent én terveztem és készítettem el: a köröm színét, a sminket, a frizurát, a fejdíszt és a szárnyakat, de még a ruhát is.”

A modell szárnyára közel 5000 darab, kikeményített valódi hajból készült tincs került, melyet Natasa saját maga készített és varrt fel. „A szárnyak borításához a megfelelő rugalmas anyagot például több hétig kerestem a különböző méteráru boltokban. Ám mindezeknek az alapját adó vázat édesapám alkotta meg, akinek ezúton is köszönöm a támogatást, hiszen nélküle a terv csak terv maradt volna.”

Natasa alkotásával a hatodik helyet szerezte meg a bajnokságon, ami komoly eredményt jelent a számára, hiszen először mérette meg magát ebben a számban.

Natália és Natasa a magyar bajnokság mellett kettő nemzetközi online versenyen is részt vett az elmúlt hónapokban. A márciusban Dubaiban megrendezett nemzetközi haj, köröm és sminkbajnokságon Natália első helyezést ért el prémium kategóriában a Wedding Hair Style on Long Hair számban. Lánya Jójárt Natasa Emese pedig Master kategóriában az Evening Hair Braiding (esti esemény frizura) szám győztese lett. A szintén márciusban megrendezett Monte Carlo-i online versenyen mindketten esküvői frizurában indultak: Natália a Profi, Natasa pedig a Master kategóriában szerezte meg a harmadik helyet.

A komoly kihívásokat jelentő időszak után a páros most a mindennapokra és az oktatásra helyezik a hangsúlyt.„ A versenyek után most egy kis pihenő következik és a megszerzett tudás átadása a tanulóink számára. Természetesen a megmérettetésekhez szükséges háttérmunkák soha nem állnak meg. Még csak az év első felén vagyunk túl, ősszel újabb kihívások várnak ránk” – emelte ki Jójárt Natasa Emese.