A fodrász szakma élmezőnyében a siklósi anya-lánya páros

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén sem pihen Jójártné Szeibert Natália mesterfodrász, hajgyógyász és lánya Jójárt Natasa Emese fodrász, kéz és lábápoló műköröm építő mester. Két nemzetközi online verseny után 2023-ban is remekeltek a 65. alkalommal megrendezett Nosztalgia Magyar Bajnokságon május 6-7-én, Balatonfüreden. Hét kategóriából összesen négy dobogós helyezést értek el. 

Az anya-lánya párosnak közel 400 nevező mellett kellett megmutatnia tudását a jubileumát ünneplő magyar eseményen. Jójártné Szeibert Natália két kategóriában indult: míg a női fodrász Fashion kategória – Technical Free Style számban ötödik, a férfi fodrász Felnőtt Fashion Pro Szárításban második helyezést ért el.

„Mindkét szám a kreativitásról, a technikai tudásról és a gyorsaságról szólt. A női kategóriában saját tervezésű frizurát kellett készítenem. Ugyan nem volt időkorlát és a nagyközönségtől elvonultan, nyugodt körülmények között álmodhattam meg, majd készíthettem el a kreációmat, a verseny helyszínére visszatérve csak három perc állt rendelkezésemre a tökéletes beállításra. A másiknál pedig mindösszesen 10 perc állt a rendelkezésemre, hogy egy teljesen vizes hajból versenyfrizurát szárítsak be” – jegyezte meg Natália a Téma Baranya kérdésére.

Jójártné Szeibert Natália és Jójárt Natasa Emese munkái a 65. Jubileumi Magyar Bajnokságon

„A már említett női fodrász számban én is indultam, ráadásul hatalmas öröm volt számomra, hogy a negyedik helyet megszerezve édesanyámmal közösen állhattam fel a színpadra” – emelte ki Natasa, aki ez mellett kettő férfi fodrász számban, a Kreatív és Klasszikus Frizura Szárítás kategóriában, valamint az Felnőtt Férfi összetett  kategóriában is második helyezést ért el.

„A legnagyobb kihívást ugyanakkor az idén először indított Címlapfotó kategória jelentette a számomra. Az ide készített munkát egy A/4-es méretben kinyomtatott fotón kellett bemutatni a zsűrinek. A fényképen látható kész alkotás mögött azonban több hónapos munkám áll” – hangsúlyozta Natasa.

Jójárt Natasa versenymunkája Címlapfotó kategóriában a 65. Jubileumi Magyar Bajnokságon. Fotó: Vivien Vivee Vivien

A fodrász, kéz és lábápoló, műköröm építő mester minden szaktudását felhasználta alkotása elkészítésekor. „Az angyalként megjelenő modellen szinte mindent én terveztem és készítettem el: a köröm színét, a sminket, a frizurát, a fejdíszt és a szárnyakat, de még a ruhát is.”

A modell szárnyára közel 5000 darab, kikeményített valódi hajból készült tincs került, melyet Natasa saját maga készített és varrt fel. „A szárnyak borításához a megfelelő rugalmas anyagot például több hétig kerestem a különböző méteráru boltokban. Ám mindezeknek az alapját adó vázat édesapám alkotta meg, akinek ezúton is köszönöm a támogatást, hiszen nélküle a terv csak terv maradt volna.”

Natasa alkotásával a hatodik helyet szerezte meg a bajnokságon, ami komoly eredményt jelent a számára, hiszen először mérette meg magát ebben a számban.

Natália és Natasa a magyar bajnokság mellett kettő nemzetközi online versenyen is részt vett az elmúlt hónapokban. A márciusban Dubaiban megrendezett nemzetközi haj, köröm és sminkbajnokságon Natália első helyezést ért el prémium kategóriában a Wedding Hair Style on Long Hair számban. Lánya Jójárt Natasa Emese pedig Master kategóriában az Evening Hair Braiding (esti esemény frizura) szám győztese lett. A szintén márciusban megrendezett Monte Carlo-i online versenyen mindketten esküvői frizurában indultak: Natália a Profi, Natasa pedig a Master kategóriában szerezte meg a harmadik helyet.

A komoly kihívásokat jelentő időszak után a páros most a mindennapokra és az oktatásra helyezik a hangsúlyt.„ A versenyek után most egy kis pihenő következik és a megszerzett tudás átadása a tanulóink számára. Természetesen a megmérettetésekhez szükséges háttérmunkák soha nem állnak meg. Még csak az év első felén vagyunk túl, ősszel újabb kihívások várnak ránk” – emelte ki Jójárt Natasa Emese.