Kezdőlap Közélet Ha nincs hatá...

Ha nincs határzár, akkor nincs védelme Európának

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár volt Nagy Csaba országgyűlési képviselő vendége szerdán Siklóson, ahol lakossági fórumot is tartott. Azbej Tristan látogatása során kijelentette, hogy a határ megvédését szolgáló emberek a kereszténység, az ország és az Európai Unió bástyái.

A siklósi könyvtár nagytermében tartott előadás kezdetén Nagy Csaba elmondta: 2015-ben Magyarország hatalmas erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megvédje a schengeni határokat. A határzár értelmében ma csak olyan emberek léphetnek be az országba, akik megfelelnek a vonatkozó jogszabályok előírásainak. Példaként emelte ki, hogy 2015 szeptembere és 2016 októbere között 36 ezer illegális határátlépő érkezett a megyébe. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a választókörzetben több település teljes lakosságát lehetne kicserélni. Emlékeztetett a magyar kormány azon álláspontjára is, miszerint ahol a baj van, oda kell vinni a segítséget. Hozzátette: ezt valósítja meg a gyakorlatban a Hungary Helps Programja, éppen ezért kiemelten fontos, hogy minél többen megismerjék a kormány ebbe az irányba tett erőfeszítéseit.

Az államtitkár a baranyai látogatása során a határhoz is elment, találkozott az ott szolgáló rendőrökkel és több Dráva-menti település polgármesterével. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg előadása elején: látogatása során igazi hősökkel találkozott, akiknek munkája nem csak a határ és településeik, hanem az egész ország, az Európai Unió és a kereszténység védelmét is szolgálják.

Mint kiemelte: ez a régió, a keresztény civilizáció bástyája.

Hozzátette azt is: a kerítés felépítéséért és a határok megvédéséért a nyugat-európai és a brüsszeli politikusoktól se köszönetet,se hozzájárulást nem kaptunk. Ehelyett olyan embereknek állítottak be minket, akik nem szolidárisak a bajba jutott emberek irányába.

Ennek cáfolására mutat rá, hogy határaink megvédése mellett indította el négy évvel ezelőtt a kormány a Hungary Helps Programot. Célja, hogy a háborús és konfliktusövezetekben élők számára lehetővé tegyék azt, hogy az elvándorlás helyett a helyben maradást válasszák. Mint mondta, a segítségnyújtások során azonban nem csak az derült ki, hogy a migráció minden érintett személy számára rossz, hanem az is, hogy a kereszténység támadás alatt áll.

A program a támogatás mellett olyan keresztény értékek megvédését is jelenti, mint a család vagy a szabad vallásgyakorlás. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt évek nyugaton megvalósuló liberális politika következtében erre ma már Európában is szükség van. A liberális gondolkodás következményeként keresztény értékeink és hagyományaink elnyomás alatt állnak. A bevándorlással együtt érkezett iszlamizmussal pedig Európában is megjelent a keresztényüldözés, amire az elmúlt egy-két évben példákat is láthattunk a nyugat-európai nagyvárosokban – utalt az államtitkár a francia tanár meggyilkolására és a nizzai terrortámadásra.

A Hungary Helps elsősorban olyan személyeknek segít, akiket keresztény vallásuk miatt üldöznek a világban. Hozzátette: jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon és több mint 300 millió embert diszkriminálnak hite miatt.

Az Európai Unió alapító atyáinak szavait idézve mondta: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Saját gondolatait hozzákapcsolva emelte ki, hogy a keresztények Közel-Keletről való eltűnésével magunkat is elveszítjük.

A négy évvel ezelőtt indított támogatással mára több mint 40 országban értek el nehéz helyzetben lévő közösségeket és több, mint 170 adományt juttattak el megfelelő helyekre. Ami talán ennél is fontosabb: több, mint 400ezer ember számára adták meg a lehetőséget arra, hogy az elvándorlás helyett a helyben maradást válasszák. A program három területen segíti a bajba jutott keresztény közösségeket: az élet megóvása, az élőhely újjáépítése és a megélhetés biztosítása. A továbbiakban néhány kiemelkedő példán keresztül ennek megvalósítását.

A helyben nyújtott támogatások mellett a Hungary Helps még 2017-ben indította el fiatal keresztényeknek szóló ösztöndíjprogramját. Célja, hogy a konfliktusövezetekben élő keresztény fiatalok számára Magyarországon biztosítsanak lehetőséget felsőfokú tanulmányok megszerzésére. Az itt elért tudással visszatérve pedig kiemelkedő szerepet játszhatnak saját közösségeik építésében és megmaradásában. A projekt során eddig 100 olyan végzett tanuló van, akik Ázsiában vagy Afrikában szolgálják keresztény közösségeik fennmaradását.

A Hungary Helps munkáját személyesen is nyomon követheti a Facebookon vagy a Twitteren.