Kezdőlap Közélet Nagyot szólt,...

Nagyot szólt, de újabb attrakció jön!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Látványos, csodálatos, fantasztikus – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették Siklóson az október 6-i ünnepséget, melyet Puskás Zoltán, és a Siklósi Hagyományőrző Egyesület csapata rendezett. De még ennél is többet tettek: összehozták a város egyesületeit, fellépőit egy közös cél érdekében! A sztorinak nincs vége, már készülnek a következő dobásra!

Mióta tart az együttműködés a városvezetéssel?

Két éve tart az együttműködésünk. Számunkra mindig is fontos lett volna, hogy aktívan részt vegyünk a város kulturális életében, ezért mikor Riegl Gábor polgármester úr meg lett választva, személyesen is megkerestem azzal kapcsolatban, hogy miként tudnánk Siklós kulturális életében aktívabban részt venni. A pandémiás helyzet után 2021 végén Mojzes Tamás alpolgármesterrel egyeztettem és letettem nekik egy általunk elképzelt forgatókönyvet, akkor még a március 15-re, és a Nemzeti Összetartozás Napjára vonatkozóan, később ezekből alakult ki a most is látható pozitív együttműködés.

Azonnal pozitív válasz érkezett a megkeresésedre?

Igen! Abszolút pozitív volt polgármester úr részéről az együttműködéssel kapcsolatos hozzáállás már akkor is. A város 30-40 kilométeres körzetében nem ismerek még egy olyan önkormányzatot, ahol ekkora figyelmet szentelnek annak, hogy egy-egy nemzeti ünnepet méltóképpen rendezzenek meg, de nyilván be kell látni, hogy az ötleteinknek, és a rendezvényeknek van anyagi vonzata is. Nem azért, mert ebből akarunk meggazdagodni, hanem vannak olyan beszerzések, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az egész ennyire látványosan tudjon működni. Rengeteg járulékos költség merül fel ilyenkor. Például a vásznak, amik a zászlóhoz lettek felhasználva, jelentős részét képezték az összköltségvetésnek, de próbálunk költségcsökkentő lépéseket tenni, magunk is varrtuk.

Hogyan jött az ötlet, hogy ti rendezitek az október 6-ai műsort?

A várossal való együttműködésünk első rendezvénye a tavalyi március 15-e volt. Ezek után jött a felvetés október 6-ával kapcsolatban, hogy nincs-e esetleg valami jó ötletünk. A tavalyi megemlékezés megálmodója az akkori műsorvezetőnk Török Roland volt. Az idei megemlékezés vázát már egyedül találtam ki. Mivel én nagyon szerettem a musicaleket, pl. az István a Királyt gyerekkoromban rengeteget hallgattam, ezért az eredeti ötlet onnan jött, hogy tavaly ősszel végig néztem a Költő visszatér című musical ősbemutatóját, amiből dalokat addig is ismertem. Egyeztetve a többiekkel, úgy gondoltuk, hogy az idei év tematikája is eköré rendeződik majd, amiből Matisa Andrisék már énekeltek egy részletet. A néptánc koreográfia megálmodói Dávid-Pásztor Virág, és Dávid Bálint voltak, amit később az általuk vezetett Kikerics néptáncegyüttes, és a Pelikán néptáncegyüttes tagjai mutattak be profi módon.

Miben volt azonos és miben más az eredeti musicalhez képest?

Azon kezdtem el gondolkodni, hogyan tudom átgyúrni, átalakítani a mi képünkre. Nehéz feladat volt, átvettem onnan elemeket, hű akartam lenni ahhoz a musicalhez, de valami eredetit is hozzá szerettem volna tenni. A visszajelzések alapján jól sikerült, és rengeteget segített, hogy részt vettek a helyi kulturális élet szereplői, és a helyi intézmények, akiknek ezúton is köszönjük.

Mennyi időbe telt ez a műsort összeállítani?

Sok minden már régóta összeállt a fejemben, ami időbe telt az a dalok kiválasztása és a fénytechnika volt. Minden dalra idővonalas fényshow van írva, amiben a színek változása, és mozgása az adott zene dallamához illeszkedik. Ez a megemlékezés olyan 200 lépés volt, ennyiszer kellett a fényeket a program segítségével beállítani. Ezt előre megcsináltam, és a várban már csak pozícionáltam őket. Abból a szempontból nehéz, egy ilyen estet lefényesíteni, hogy habár egy városi megemlékezésről beszélünk, és büszkén viseljük a nemzeti színeket, de mégse legyen minden nemzeti színű, mert az túl sok, ezért néha kell egy kis változatosság, mint pl. a borostyán, vagy bármilyen meleg szín, mely az ember lelkének felüdülést okoz. Emellett a lányok folyamatosan dolgoztak a kreatív elemek elkészítésén. Miután minden előadóművésszel egyeztettünk, mindenki gyakorolta a saját dolgát egyedül és a megemlékezés előtt két próba alatt állt össze az est. Sokszor kevés ez az idő, de ennél többet nem kérhetünk a résztvevőktől, hiszen mindenkinek rengeteg a dolga, de így is felemelő érzés látni, hogy egy ilyen cél érdekében hogy össze tudnak fogni a helyi emberek.

Melyik a következő projekt városi szinten?

Ami száz százalék, hogy találkozhatnak velünk idén is december 6-án, ahol újra elhozzuk a város gyermekeinek a mikulást, és az északi sark lakóit. Ezzel kapcsolatban megint van egy nagy ötletünk, de még folynak az egyeztetések.