Kezdőlap Gazdaság Kezdődik a Sz...

Kezdődik a Szolgáltatóház fejlesztése

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepélyes alapkőletétellel indult meg a siklósi Szolgáltatóház energetikai korszerűsítése, amellyel megvalósul az épület modernizálása. Ezzel a város régi adósságát törleszti.

A program célja az épület működési költségének csökkentése, és kivitelezés során a külső homlokzatokra és a tetőre is hőszigetelés kerül, a homlokzati nyílászárók korszerűbbre lesznek lecserélve. Az épület tetejére napelemek kerülnek, akadálymentesítik a földszintet, illetve kialakítanak egy akadálymentes mosdót is. A projekt keretén belül az épület esztétikai rehabilitációja is megvalósul. A megvalósításban Siklós önkormányzata mellett konzorciumi partnerként a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal is részt vesz. A beruházás hivatalos alapkőletételére szerdán került sor Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselőjének részvételével.

– Ha röviden összegezni kellene, miért fontos ez az alapkőletétel a város életében, akkor egy mondatban azt tudnám mondani, hogy ez az a pillanat, mikor végre már nemcsak papírmunkáról beszélünk, hanem elkezdhetünk két kézzel is dolgozni – kezdte beszédét Riegl Gábor, Siklós város polgármestere. – Olyan adósság ez, melyet az elkövetkező fél évben törleszteni tudunk a városnak. Projektjeink közül az első legfontosabb a Szolgáltatóház elmaradt felújításának megtervezése volt.

Elavult és méltatlan környezetet tesznek rendbe a projekt segítségével. Riegl Gábor polgármester elmondta, hogy életének meghatározó részét a Köztársaság téren élte, melynek meghatározó épülete volt a mostani Szolgáltatóház.

– Azt fogalmaztam meg magamban, hogy negyvenhárom éves lettem, eltelt harminc év, de ez az épület még mindig ugyanúgy néz ki. Nekem személy szerint ezért is volt olyan fontos, hogy ehhez az épülethez hozzányúljunk – folytatta Riegl Gábor.

Időközben kiderült, hogy a pályázat során meghatározott és elnyert pénzösszeg nem lesz elég a kivitelezésre, így a város vezetése és testülete összeült, hogy megtárgyalják a lehetőségeket. Egyértelmű volt számukra, hogy biztosítják az önerőt és a plusz 10 millió forintos forrást is rendelkezésre bocsájtják.

Számításaik szerint 2024 júniusára készül el a beruházás. Ezt a fejlesztést lezárva indítják el az előtte álló tér felújítását, illetve a közlekedési csomópont újragondolását.

– Minden egyes fejlesztést megelőz egy tervezési folyamat. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy Siklósnak új polgármestere, testülete van, megújult a hivatal is, nemcsak az emberek személyében, hanem a munkavégzés folyamatában is. Elkezdtek nem csak a jelenről, hanem a jövőről is gondolkozni – mondta Nagy Csaba országgyűlési képviselő.

A város 12 elnyert pályázattal rendelkezik, összesen 3 milliárd forint értékben.