Kezdőlap Baranya Őri László: T...

Őri László: Trianon után Baranyából hangzott fel a reménység üzenete

Pécs és Baranya megye 100 évvel ezelőtt szabadult fel a 33 hónapos szerb megszállás alól, melyre a Baranya Megyei Önkormányzat által a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesülettel közösen szervezett katonai hagyományőrző felvonulás és program keretében emlékeztek vasárnap a megyeszékhelyen.

-Trianon után Baranyából hangzott fel a reménység üzenete: maradt még erőnk, megmaradt a nemzeti önbecsülésünk és a bátorságunk. Ez a baranyai üzenet visszhangzott 100 éven keresztül a Kárpát medencében- hangsúlyozta köszöntőjében Őri László a Baranya megyei önkormányzat elnöke, az esemény fővédnöke, majd hozzátette, ez az üzenet szólít most bennünket is.

– A haza, a nemzet, a szülőföld, a gyermekeink ma is bátorságra, helytállásra hívnak bennünket idegen erőkkel, az értékeinket, magyar identitásunkat gyalázókkal szemben. Kincses Baranya érti a százéves üzenetet, és tudjuk: van és lesz erőnk megvédeni magunkat és örökségünket – fogalmazott.

A 100 évvel ezelőtti történéseket dr. Kovács Vilmos a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka idézte fel, míg ünnepi beszédet Potápi Árpád János a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondta, mások mellett dr. Hoppál Péter Pécs országgyűlési képviselőjének és Péterffy Attila Pécs polgármestere jelenlétében.

Az egyház áldásokat követően az esemény zárásaként a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.