Kezdőlap Gazdaság A várkert áta...

A várkert átadásán jelentette be Nagy Csaba: több forrás érkezik Siklósra

Augusztus 20-án adták át a siklósi Zöldváras Zöldváros projektet, amelynek keretében teljesen megújult a Siklósi Várkert. Az eseményen Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője a jövőt illetően is pozitív hírekkel szolgált.

Ünnepélyes keretek között adták át a Siklóson a megújult Várkertet, amelyhez azonban nem volt egyszerű elegendő forrást előteremteni, hiszen azon felül, hogy korábban 350 milliót nyert a város erre a célra, Riegl Gábor siklósi polgármester arra is emlékeztetett, hogy további 20 millió forintos önerőt tett hozzá az önkormányzat, valamint a kormány további 30 milliós támogatást is nyújtott a projekt megvalósításához. Így összesen 400 milliós beruházás elkészültének örülhettek az Államalapítás ünnepén.

A projekt ismertetője szerint a beruházás keretében a megújult, vagy újonnan kialakított zöldfelület nagysága több mint 44 ezer négyzetméter, a városi területeken létrehozott, vagy helyreállított nyitott terek nagysága pedig 47 ezer négyzetméterre rúg. Mindezek mellett 450 méternyi csapadékvíz elvezetését szolgáló csatornát, valamint új parkolókat, elektromos töltőállomást építettek. Készült gyermek játszótér, szabadtéri tornapálya, szolgáltatóház is, valamint új utcabútorokat helyeztek el, akadálymentesítést is végeztek, továbbá korszerűsítették a közvilágítást.

Riegl Gábor polgármester elmondta, a fejlesztés alapvető gondolata egy megfelelő rendezvénytér kialakítása volt, melynek elengedhetetlen feltétele egy minden igényt kiszolgáló épület megléte. Az újonnan kialakított zöldterület és szolgáltatóház segítségével minőségi programokkal várhatják a jövőben a látogatókat. Közvilágítást kapott a várkert és a sétányok eddig azt nélkülöző része, illetve a meglévő rendszert is kicserélték. A fejlesztéssel további 43 parkolóhelyet alakítottak ki a külső várfal mentén, amivel a vár megközelítésének évek óta fennálló problémáját sikerült megoldani.

További újítás, hogy a szolgáltatóház és a piac felőli területen megbontották a várfalat. Az itt elhelyezett lépcsős szerkezet segítségével könnyebben és gyorsabban érhető el a várkert az új parkoló irányából. Ugyanakkor a fal megnyitásával a belváros és a vár szimbolikus összeköttetése is cél volt.

A városvezető kiemelte azt is, hogy a mostani beruházással elkészült játszótér csak első állomása azoknak az élményelemeknek, melyekkel a jövőben fejleszteni szeretnék a történelmi ingatlant és környezetét.

A térség parlamenti képviselője, Nagy Csaba arról beszélt, hogy az újabb, 2021-től induló uniós finanszírozási ciklusban a pályázatokat még ugyan nem írták ki, de már most az látszik, hogy Siklósnak jóval több forrás juthat, mint az előző pénzügyi időszakban. Hangsúlyozta, hogy ahogy a várkertet érintő beruházás is rámutatott, az előrelátó tervezés fontos folyamata a jövőbeli fejlesztéseknek. A következő uniós támogatási időszakra utalva kiemelte: ugyan meg kell várni még a pályázatok kiírását, de az már most látszik, hogy az elmúlt időszakhoz képest két-, háromszoros nagyságrendű támogatás is érkezhet a városba illetve a járásba. Reményei szerint a kormány támogatásával karöltve hasonló, illetve a jelenlegit is meghaladó nagyságrendű fejlesztéseket tudnak a városba hozni a jövőben.

Ipari, valamint turisztikai fejlesztési célú, a várat érintő források érkezése is várható a kormány támogatásával, s ezek várhatóan meghaladják majd az eddigieket. Megjegyezte, hogy egy új siklósi játszótérprogram is elindulhat a jövőben.

Augusztus 20-án Siklóson Eszencia Piknik is várta az ünneplőket, fellépett a Szélkiáltó együttes és a Nihil Chips zenekar, nemzeti színűre világították ki a várat, az estét pedig tűzijáték zárta.

Harkányban szintén színes programokat szerveztek, ahogy erről ebben a cikkünkben részletesen is írtunk. Harkányi ünnepi beszédében Nagy Csaba arról szólt, hogy hazánk elválaszthatatlan része az európai nemzetek sokszínű közösségének, ezer év alatt kialakította a saját kultúráját, a kereszténység felvétele is hozzájárult ahhoz, hogy hazánk meg tudta védeni magát a különböző megszállókkal, diktátumokkal szemben és megőrizte erkölcsi tartását.