Kezdőlap Interjú Mindenkinek a...

Mindenkinek ajánlható a 3D íjászat!

Dugmanicsné Dombai Beáta Siklóson járt általános iskolába, ma pedig Körmend közelében él a családjával. Férjével együtt egy olyan sportot, elfoglaltságot kerestek a lányuk számára, amely a képességeinek, érdeklődésének megfelelő, kinn a szabadban végezhető, és nagyfokú koncentrációt igényel. Így találtak rá a 3D íjászatra, ami mindezt megadja. Egy érdekes kikapcsolódási forma, most már az egész család számára, hiszen az édesapa, az édesanya és a két gyerek is ezzel foglalkozik! És mint kiderült, mindannyian nagyon tehetségesek: Európa- és Világbajnokok!

Mesélj kicsit erről a sportágról!

-Hú, az nagyon hosszú lesz! A 3D-s íjászat egy vadászatot imitáló játékos sport. Az íjászaton belül hét szakágat különböztetünk meg, ebből hármat űzünk: a pályaíjászatot, a terepíjászatot, mikor erdőbe megyünk és céllapokat lövünk, és a 3D-st, amikor ugyanúgy másszuk a hegyeket, domboldalakat, de gumiállatokra lövünk! Ezek a figurák ugyanúgy néznek ki, mint az igaziak. Találati zónák vannak rajtuk: az állat teste öt pontot ér, a tüdő és szív zóna nyolc pont, azon belül a szív zóna tíz pontot ér, és van egy annál is kisebb terület, ami tizenegy pontot. Arra megyünk, hogy minél pontosabb legyen a találatunk, és minél több pontot gyűjtsünk!

Honnan szereztetek tudomást a 3D íjászatról?

-A lányomnak kerestünk egy olyan sportágat, amelyikben ki tud teljesedni, mert kézilabdázott, de úgy vettük észre, hogy a csapatsport nem az ő világa. Egyéniben sokkal jobban ki tud teljesedni, és megmutatni, mire képes! A férjem kísérgette edzésekre, és egyszer megkérdezték tőle, miért ül itt másfél-két órát, nem akarja kipróbálni az íjászatot? Én kísérgettem őket egy éven keresztül a versenyekre, vittem a felszerelést, aztán tőlem is megkérdezték, hogy nem szeretném-e kipróbálni? 2018-ban kaptam a férjemtől egy csigás íjat!

Milyen gyakran vannak versenyek?

-Mivel szabadtéren zajlik és kell hozzá a jó idő, így általában április elejétől október végéig tart a verseny időszak. Vannak régión belüli versenyek, öröm íjász versenyek, országosak és nemzetköziek is. Majdnem minden hétvégén van egy verseny, az ember próbálja leszűkíteni, hogy mi az, amire munka mellett el tud menni, megengedheti magának, a közelben van? Én ráadásul két szakágat is szeretek, a 3D-n kívül a lőlapos versenyeket. Nálunk az egész család ezt csinálja. Mindenkinek a kedvében járni, hogy ráérjenek, jó legyen, nem könnyű…

Kinél mikor jött az első eredmény?

-Mindegyikünknél elég korán jöttek az eredmények. A lányom, Noémi vadászreflex kategóriában kezdett, országos második helyezett lett egy éven belül. Leggyorsabban a fiamnak és nekem jött össze a nemzetközi eredmény. Én 2018 februárjában kaptam az íjamat, márciusban kezdtem el vele gyakorolni, és augusztusban megnyertem a női mezőnyben a vadász csigás kategóriát. A fiamnál még durvább volt, ő 2019 júniusában kezdett el lőni, és augusztusban Varinban megnyerte az Európa Bajnokságot! Hatalmas tehetség!

Melyik a legnagyobb eredményetek a 3D íjászatban?

-Idén családilag mindenkinek nagyon összejött, Noémi Világ- és Európa bajnok lett, a férjem rövid távú csapatban bronzérmes, én pedig szintén Világ- és Európa bajnok lettem. A fiam ezúttal a negyedik helyet szerezte meg.

Hol tudtok gyakorolni?

-Szerencsénk van, mert családi házban élünk, és van lehetőségünk hetven-nyolcvan métert is lőni, olyan hosszú az udvarunk. A férjem mindenben támogat minket: vásárolt egy kisebb állatparkot, az fel van állítva az udvarban. Itt szoktunk gyakorolni, de Ausztriába is szeretünk kijárni gyakorló pályákra.

Melyek a távlati céljaitok?

-Idén már nem lesznek nemzetközi versenyek, viszont novemberben elkezdődnek a teremversenyek, az egy 18 méteres táv. Ott is lesz országos bajnokság, szeretnénk a kategóriánkban az első helyet elhozni. Jövőre Szlovéniában rendezik meg a 3D-s világbajnokságot. Arra szeretnénk eljutni és éremmel hazatérni!

Kiknek ajánlanád ezt a sportágat?

-Mindenkinek javaslom, kisgyerekek is elkezdhetik. Erdőt járunk, nem a telefont nyomkodjuk, együtt van a család. Különböző vidékeket ismerünk meg, az egész országot bejárjuk, jó a közösség.

Szülőként mindig nehéz sportágat választani a gyermekünknek. Szerinted mit nyújt a 3D íjászat?

-Azt gondolom, hogy a koncentráció és befelé fordulás a legfontosabb. Ha az ember belép a lővonalba, ki kell zárni mindent, hogy körülötte beszélgetnek, eldobnak egy üres üveget. Noémin észrevettem, hogy javultak a tanulmányi eredményei, sokkal kitartóbb lett, bármikor könnyedén teljesít egy nyolc-kilenc kilométeres távot.