Kezdőlap Baranya Így segít Bar...

Így segít Baranya az erdélyieknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába szakították szét az országot száz évvel ezelőtt, a magyarokat nem tudták megtörni, és a kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően a határon túli magyarságot olyan programokkal is lehet segíteni, mint a falubuszok átadása. Baranyából ismét került egy jármű Erdélybe.

Kistótfalu 15 milliós támogatással a Magyar Falu Program keretében vásárolhatott falubuszt, amellyel le tudták cserélni előző járművet, amit aztán a pályázati kiírás alapján határon túlra tudtak elajándékozni. A buszt erdélyi Bánffyhunyadi Református Egyházközösség kaphatta meg, akik gyermekprogramokra, iskolás eseményekre, különböző találkozókra történő utazásokhoz tudják majd használni.

Bánffyhunyad Kolozs megyében található, a Körös forrásától nem messze. Az 1400-as években került a Losonczi Bánffy család birtokába, akik Dunántúlról érkeztek Erdélybe. Baranyai kapcsolata eddig is volt a településnek, hiszen Sásd testvérvárosa.

Marócsáról szintén a Magyar Falu Program keretében kerülhetett az anyaországból busz Erdélybe. A helyiek által csak Pötyikének becézett hatéves jármű a Romániai Magyar Cserkészszövetségnél teljesít már szolgálatat. A szervezet jelenleg a legnagyobb ifjúsági mozgalom nemcsak Erdélyben, hanem Romániában is, a járművet a gyermekek, fiatalok utaztatására, vezetői továbbképzések elérésére használják a tervek szerint.

A minap pedig a Székelyudvarhelyi Belvárosi Református Egyházközségnek a baranyai Endrőc tudta felajánlani a kisbuszát, miután a Magyar Falu Program keretében újabbat tudtak beszerezni. Ahogy korábban, legutóbb is Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője részvételével, ezúttal Endrőc polgármesterével, Vukovics Klaudiával közösen adták át Ferkő Andor parókus lelkipásztor vezette erdélyi delegációnak a buszt. A gépkocsi az egyházközösség kórusának, zenekarának és nőszövetségének utaztatásában fog segíteni, illetve a mozgáskorlátozott programjukban is segíthet.

Székelyudvarhely Hargita megyében található, a székelység egyik meghatározó központja mind gazdasági, mind kulturális értelemben is. A református templomát a 18. században építettek fel, amely a közelmúltban esett át nagyobb felújításon, az egyház pedig Erdélyben a magyarság, a magyar nyelv fennmaradásának egyik fontos záloga, letéteményese. A 35 ezres város lakosságának nagyjából 92 százaléka magyar, ez Pécshez hasonló arány.