Kezdőlap Közélet 100 millióból...

100 millióból szépült meg a híres baranyai csodahely

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megújult a zarándok- és búcsújáróhelynek számító máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom. Az épületet Felföldi László pécsi megyés püspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg vasárnap.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára – a Baranya vármegyei,jelentős részben kormányzati támogatással megvalósult felújítás alkalmából rendezett esemény előtt – újságíróknak elmondta: a magyar kormány és az egyházak, valamint a nemzetiségi közösségek összefogásának köszönhetően az elmúlt bő egy évtizedben, szerte a Kárpát-medencében 3700 templom újulhatott meg.

Rámutatott arra, hogy mindez nagy felelősséget is ró a magyarokra, valamint az itt élő nemzetekre: tovább kell vinni és fel kell erősíteni azokat az üzeneteket, amelyeket a minap a Szentatya is megfogalmazott magyarországi látogatásán, s amelyek a békesség, a keresztény értékek védelmét szolgálják.

Tovább kell vinni és fel kell erősíteni azoknak a hangját, akik a „békességért szólnak és nem a háborúért, és akik a normalitás oldalán állnak – legyen szó a házasság vagy a család szerepéről – azokkal szemben, akik a gender-ideológia elveit vallják” – húzta alá.

Soltész Miklós úgy vélekedett, hogy amennyiben ezekben a kérdésekben „erősíteni tudjuk egymást, biztosak lehetünk benne, hogy Nyugat-Európába is eljön a normalitás” – fogalmazott, hozzáfűzve, e tekintetben ma „jól látszik, hogy nekünk kell erőt adni a Nyugaton élő népeknek”.

A 270 éve épült máriakéméndi templom és a mellette álló rendház felújításáról szólva az államtitkár elmondta: a fejlesztések csaknem százmillió forintból valósultak meg annak köszönhetően, hogy a helyi országgyűlési képviselő, az önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat jól tudott együttműködni a kormányzattal, amely három ütemben is támogatta a beruházásokat.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője felidézte: a rendi országgyűlés éppen háromszáz esztendeje, 1723-ban alkotott törvénycikkelyt, amelynek köszönhetően a török kiűzése után az elnéptelenedett a térségekbe – így Máriakéméndre is – német telepesek érkezhettek, akik egy generációval később megépítették a ma álló templomot.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a mostani munkálatokban megmutatkozó összefogás eredményeként a jövőben a templombelső is megújulhat.

A Pécsi Egyházmegye internetes oldalán azt írták, hogy a jelentős német nemzetiségi közösséggel rendelkező baranyai – Pécs és Mohács között fekvő – településen álló római katolikus templom az elmúlt két esztendőben folyamatos megújuláson ment át a kormány támogatásával, illetve adományok, pályázatok és a német nemzetiségi önkormányzat segítségével.

Az épület ez idő alatt új cserépfedést és ablakokat kapott, teljes körű külső felújításon esett át, továbbá a templom mellett álló, jelenleg zarándokszállásként működő barokk kolostor és a közeli park is megújult.

A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza, amikor „öt kislánynak megjelent ezen a helyen a Boldogságos Szűz Mária”, majd ugyanitt „számos csodás gyógyulás és imameghallgatás történt”. Egy középkori templom helyén 1753-ra épült fel a ma is álló barokk stílusú templom, mely sok évtizeden át főként a német nemzetiségű baranyai és tolnai hívek búcsújáróhelye volt – olvasható a püspökség honlapján.

Fotó: Pécsi Egyházmegye