Kezdőlap Baranya Helyben járás...

Helyben járás helyett a megoldásért akar dolgozni Fazekas Róbert Szigetváron

Fotó: facebook/Szigetvári Fúvószenekar
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi időben a megyei közgyűlés tagjaként tevékenykedett, most ő lett a Fidesz-KDNP új szigetvári frakcióvezetője. Fazekas Róbert a TémaBaranya.hu-nak azt mondta, hogyha mindenki az esküjéhez híven dolgozik, akkor megtalálják a megoldást a mostani nehézségekre.

Fazekas Róbert – MTI Fotó

Húsz éven keresztül volt Szigetvár önkormányzatának tagja: volt képviselő, alpolgármester. Megyei alelnökként több száz települést képviselt, de szíve akkor is Szigetvárért dobogott.

Mint mondta, Nagy Csaba, korábbi megyei elnökkel, a térség jelenlegi fideszes parlamenti képviselőjével igyekeztek minél több pályázatot elhozni Szigetvárra, azokat elindítani – ezek közül van olyan, amelyik előkészítés alatt van, s van ahol már megindultak a munkák, de nem alakulnak igazán jól a dolgok.

-2019-ben egy más összetételű önkormányzat állt fel, külső szemlélőként sok tekintetben helyben járást tapasztaltam, a TOP-os pályázatok közül ha csak rendelőintézet, vagy az óvodafejlesztését nézzük, akkor mindkettőnél komoly problémák vannak – tette hozzá. – Ezeket nem lesz egyszerű megoldani, de meg kell oldanunk, mert a szigetváriaktól erre kaptunk felhatalmazást.

Az új frakcióvezető szerint az óvodafejlesztés azért is volt szíve csücske, mert az ő gyermekei is oda jártak, maga is látta, hogy az intézmény felújításra szorul. Véleménye szerint tervezői és kivitelezői hibáról is szó van, ezek miatt nagyon komoly pluszkiadásai lesznek az önkormányzatnak, hiszen olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni, amelyekről nem volt korábban szó.

A rendelőintézetnél az elégtelen átszellőzés miatt – ami főként most, a járvány miatt különösen lényeges szempont – a nyílászárókat kell lecserélni. Ennek az az oka, hogy korábban a költségcsökkentés miatt módosítottak a terven, de ehhez nem kérték be előzetesen a szakhatóság véleményét. Emiatt állhatott elő az a helyzet, hogy nem adott rá engedélyt a tisztiorvosi szolgálat. Ez is pluszkiadással jár majd – magyarázta Fazekas, aki szerint a következő egy esztendőben nagy kemény munka, sok vita vár rájuk.

-Ha az észérvek mentén haladunk, és mindenki az esküjéhez híven dolgozik a városért, akkor nem a pártállást kell nézni, hanem azt, hogy megtaláljuk a megoldást. Ha ez nem sikerül, akkor a Szigetvár valóban elszalasztott lehetőségek városa marad. Őszintén és tisztán át kell tekintenünk a pénzügyi helyzetünket, reálisan tervezni a költségvetést és az előre nem tervezhető költségekkel is számolni. És ha kell, akkor egy-egy pályázati programról le kell mondani – szögezte le.

-Ebben a városban a történelmi múlt, elődeink hőstettei nem kis kötelezettséget rónak ránk. Csodálatos várunk van, fantasztikus gyógyvizünk, épített örökségünk, gyönyörű főterünk, de az adottságaink még nincsenek teljesen kihasználva, boraink is kiválóak, nemzeti emlékhely vagyunk. Tehát minden adott arra, hogy sikeresek legyünk – hangsúlyozta.

Fazekas Róbert a megyei közgyűlés tagja volt, onnan érkezett a szigetvári testületbe, Simon János ugyanis a civil életre szeretett volna fókuszálni.

Junácski András szigetvári képviselő helyére korábban Sziber Péter került be a városi testületbe, Junácski András pedig a megyei közgyűlésben kapott mandátumot.