Négyezer embert véd az árvízi károktól a Barátúri-tó

Négyezer embert véd az árvízi károktól a Barátúri-tó

Elkészült a Baranya-csatornára tervezett záportározó, amely négyezer embert védhet meg a jövőben a felhőszakadások idején.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) csütörtöki közlése szerint a Mecsek északi lábánál fekvő Magyarszék szomszédságában több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós forrásból valósítottak meg egy 28 hektár állandó vízfelületű, elsősorban árvízvédelmi célokat szolgáló záportározót.

A Baranya-csatorna mentén létesült Barátúri-tó létrehozása mintegy másfél évet vett igénybe. Megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével.

Barátúri-tó

A tározó a régióba tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitású, árvíz idején akár 53,5 hektáros kiterjedésre is képes, közel 1,3 millió köbméter víz befogadására alkalmas, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe – jelezték a közleményben.

A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában épülő tározó árvízcsúcs csökkentő hatása a baranyai Sásd városáig lesz jelentősen érezhető. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.

A DDVIZIG korábbi tájékoztatása szerint a Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. májusi és júniusi esőzésekből kialakult árhullámok. A létesítmény aszályos időszakokban vízpótlásra is használható.

A tározó a Baranya Megyei Önkormányzat és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kiírt névadó pályázat útján – a barátúri Gungl Jánosné javaslata alapján – kapta a Barátúri-tó elnevezést.

TéBa/MTI